Etter flere ubehagelige opplevelser er slalåmbriller alltid med når Helge Tønnessen skal på tur. Foto: Erling S. Hægeland
Kart og GPS skal alltid være med i sekken. Foto: Erling S. Hægeland
Skifeller redder turen om oppoverbakkene er lange og harde. Foto: Jørgen Steffensen
Per Thomas Skaanes i DNT Sør demonstrerer vindsekk, som kan være utrolig nyttig på fjellet dersom det blåser opp. - Denne kan redde liv, sier han. Foto: Jørgen Steffensen

Denne artikkelen ble publisert 28. februar 2014.

— Noen lemper oppi alt de bare kanskje trenger, og kommer med sekker på godt over 20 kilo. Da blir turen mer slit enn glede, sier han.

En tommelfingerregel for en behagelig tur er å ikke pakke mer enn en fjerdedel av egen kroppsvekt. Med sine 93 kilo fordelt på 197 centimeter holder Tønnessen tallet enda lavere.

— En ferdig pakket sekk skal ikke veie mer enn 12-14 kilo. Det er det optimale for meg, sier han.

Den tidligere landslagsroeren fikk friluftslivet inn med morsmelken. Både foreldre og besteforeldre var ivrige turgåere. Med hytta på Bortelid som base har det blitt mange turer både i Setesdalsheiene og landet ellers. Tidlig i tenårene tok interessen for alvor av. Sammen med kameraten Eivind Brandsvoll begynte han med kortere turer, men distansene ble fort lengre.

Gikk 50 mil

Vinteren 2008 gikk han sammen med to kamerater fra Sota Sæter ved Jostedalsbreen til hytta på Bortelid. De startet en uke før påske og kom fram på påskeaften. Til sammen tilbakela de drøyt 50 mil i løpet av den ti dager lange turen. De lengste dagsetappene var på syv mil. Tønnessen innrømmer at friluftslivet kan være avhengighetsskapende.

— Du blir hektet! Ingenting er bedre enn livet på fjellet, med frisk luft og blå himmel, sier Tønnessen.

Han går på ski hele vinterhalvåret, men foretrekker overgangen mellom vinter og vår.

— Jeg trives når vi kommer til mars og april. Når bekkene åpner seg, er det deilig på fjellet, sier han.

Utallige mil og dager på fjellet har gitt ham rutine, og også en del tanker om hvordan sekken skal pakkes. For eksempel at det han skal bruke sist, går først ned i sekken.

— Nå kan de fleste sekker også åpnes i bunnen, men nederst i sekken legger jeg alltid en bukse, ulltrøye og en tykk genser til innendørs bruk. Jeg har også med et par joggesko. Det er viktig å få tørket klærne når man kommer fram til turisthytta.

Å ha med rikelig med tørt tøy er ifølge Tønnessen det beste rådet han kan gi.

— Det er faktisk noe mange glemmer på de første turene. Opplevelsen blir mye bedre hvis du kan bytte klær og ta på tørre sko når du kommer fram til hytta. Pakk gjerne tingene inn i plastposer, så holder det seg tørt, sier han.

De tyngste tingene skal alltid pakkes inn mot ryggen. Men Helge Tønnessen tar med seg minst mulig tyngde på tur. Også soveposen er av det lette slaget.

— Tenk vekt på alt du har med deg. Det er viktig for meg å understreke. På turer fra hytte til hytte trengs det ikke en vintersovepose på tre kilo. Det viktigste er å se været an, og ikke ta noen sjanser, mener han.

- Dropp maten!

Vekten er også en av grunnene til at han ikke har med seg utstyr til å lage mat på turen.

— Det holder med termos, drikkeflaske og niste. Jeg har ikke med primus eller annet kokeutstyr. Det er nok av mat på turisthyttene, Turistforeningens tilbud er fantastisk. Og ingenting er som å sette seg ned ved bordet etter en lang dag på tur, sier han.

— Jeg er opptatt av vekten fordi det betyr mye for opplevelsen. En tung sekk blir slitsomt. Får du en god følelse etter de første gangene, så kommer du garantert tilbake, sier han.

Kan ikke ta sjanser

Til de som skal ut på tur, har Helge Tønnessen flere råd å komme med. Det viktigste er å ikke ta noen sjanser.

— Vær godt forberedt! Ha en plan for hvor du skal, følg med på værmeldingen og ta hensyn til den. Det er viktig å ikke gå for langt. Det er ikke verdt å ta noen sjanser. Sov heller to netter på samme hytte enn å gamble med været, oppfordrer han.

— Bruk en god skidress, jakke og bukse som er vindtett, puster og er delvis vannavstøtende. Under skidressen og inntil kroppen er ull tingen. Du må kjenne utstyret ditt, og helst ha gått noen mil på skoene i forkant, så du slipper gnagsår.

Øverst i sekken, over klær, sovepose og drikkeflaske, legger Tønnessen de tingene han får bruk for i løpet av en dagens tur. Kart, kompass, GPS og skifeller er alltid med.

— Stiene er merket med kvister, men det er fortsatt ekstremt viktig å ha med utstyr til å finne fram. Skifellene gir spikerfeste når bakker skal forseres, sier han.

Skifeller er et stykke filt som hukes på skituppen og klistres på sålen under skiene.

Nyttig lærdom

Ting som kan knekke og knuse bør ligge i topplokket. I sidelommene har Tønnessen med en Leatherman-kniv, skismøring, og ulike typer briller. Brillene fremhever han som ekstra viktig.

— Jeg har gått uten slalåmbriller noen ganger, og vært ute for så dårlig vær at jeg knapt ser fra kvist til kvist. Da blir jeg så sår i øynene at jeg ikke ser mine egne hender. Det går fort litt tid før du får fram brillene. Det er kanskje den viktigste lærepengen jeg har fått, viktigheten av briller på fjellet.

Også i hans aktive idrettskarriere var fjellet favorittstedet.

— Hver gang rosesongen var over lengtet kroppen etter fjellet. Jeg tok barmarkstreningen helt frivillig, ler han.