PUERTO ESCONDIDO: — Dette er en gylden mulighet til å kombinere studier med ferie i et annet land, sier Inger Beate Aagesen (19) fra Kristiansand om det å ta et semester i utlandet. Hun får støtte av Kamilla Blomberg Grov (21) fra Grimstad og Kari Fjeld (21), opprinnelig fra Nøtterøy, men som har bodd de siste årene i Kristiansand.

Som nærmeste nabo til Stillehavet, tilbringer Kari Fjeld (f.v.), Kamilla Blomberg Grov og Inger Beate Aagesen mye tid på stranda. Foto: Privat

De er tre av 23 elever tilknyttet Høgskolen i Nesna som tilbringer semesteret på den meksikanske vestkysten, nærmere bestemt i kystbyen Puerto Escondido i delstaten Oaxaca. Det er GoStudy tilrettelegger utenlandsoppholdet.

Stipendet varer lenger i Mexico, og Kari Fjeld (f.v.), Inger Beate Aagesen og Kamilla Blomberg Grov kan koste på seg å spise ute hver kveld. Foto: Privat

Et semester i Mexico er ikke så mye dyrere enn i Norge, ifølge jentene. Stipendkronene varer lenger på grunn av lave priser, noe som gjør det mulig å spise ute hver kveld. Dessuten har de penger igjen til å reise litt.

Bor på stranda

I tillegg til fagene exphil og exfac tar Aagesen og Blomberg Grov kulturforståelse, mens Fjeld studerer spansk. Semesteret gir 30 studiepoeng.

Elevene bor, spiser og går på skole på hotellet. Kamilla Blomberg Grov (21) fra Grimstad (nærmest) og Inger Beate Aagensen (19) fra Kristiansand. Foto: Privat

Men det er ikke alltid like lett å lese fag ved Stillehavet — med kilometerlange hvite sandstrender som nærmeste nabo, sier jentene.- Vi er mye på stranda, innrømmer Aagesen.

— Det er så mye gøy å finne på her, sier Fjeld.

Inger Beate Aagensen (t.v.) og Kari Fjeld prøver seg på brett ute i bølgene. Puerto Escondido er en populær surfeby på vestkysten av Mexico. Foto: Privat

Jentene har prøvd seg på surfing, salsa, yoga og zumba. Aagesen skal også begynne å jobbe som frivillig på et barnehjem.Fjeld, som er ferdig med bachelorgraden i kommunikasjon til sommeren, har lyst til å reise mer. Men med kjæreste i Kristiansand kan det hende hun ender opp på Sørlandet.

Aagesen er ikke helt sikker ennå, men tror det blir sosialpedagogikk, kanskje i Oslo. Mens Blomberg Grov, som har jobbet som tannlegesekretær, vil studere tannpleie i Bergen.

Lavere strykprosent

Vibeke Munthe-Kaas, president i Ansa, organisasjonen for norske utenlandsstudenter, bekrefter at det er mange som tar exphil og exfac på Bali, i Brasil eller Mexico.

— Når det gjelder nordmenn som tar hele bachelorgraden i utlandet, dominerer Storbritannia, USA og Danmark, mens Polen er populært for medisinstudenter. Vi ser også en interessant økning av norske studenter i Asia, bl.a. Kina, sier Munthe-Kaas.

Alexander Opheim, daglig leder ved GoStudy, har registrert økt etterspørsel etter utenlandsopphold i Mexico, Brasil og på Cuba. Han mener utenlandsopphold er verdifullt.

— Tett faglig oppfølging, mindre klasser og alt samlet på en campus, gir bedre muligheter til å lære. Våre studenter har lavere strykprosent enn ved tilsvarende studier i Norge, sier Opheim,