— Det var dumt og jeg skulle aldri ha gjort det. Jeg mente aldri å skade ham. Jeg ville bare se sønnen min en siste gang, sa 23-åringen da han forklarte seg for Kristiansand tingrett tirsdag.

Tirsdag 23. juli i fjor ble 23-åringens halvannet år gamle sønn innlagt på Barneavdelingen ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Dagen etter fikk 23-åringen beskjed om at sønnen led av underernæring og vitaminmangel og at barnevernet derfor hadde fattet vedtak om midlertidig overtakelse av omsorgen.

— Jeg reagerte med sinne, frustrasjon og fortvilelse, sa 23-åringen.

REDDES: Her redder ambulansepersonell og politi spedbarnet ut av bilen, før det kjøres tilbake til sykehuset for medisinsk behandling. Foto: Baard Larsen

Gikk inn med forkledning

Han erkjenner at han ropte til både leger og barnevernsansatte før han ble bedt om å forlate sykehuset. Ute på parkeringsplassen bestemte han seg for å gå tilbake for å hente sønnen med makt.

For å unngå å bli gjenkjent skiftet han klær og snakket med en annen dialekt til ansatte han traff på vei inn.

— Jeg trengte en forkledning. Jeg tok på meg vernehjelm, arbeidsbukser og vernesko. Jeg gikk inn på sykehuset og hentet sønnen min, som satt på fanget til moren, sa 23-åringen.

Kjørte i 154 km/t

23-åringen sprang deretter til bilen og kjørte fra stedet. Noen timer senere ble han presset av veien og pågrepet av politiet. Ifølge påtalemyndigheten ble hastigheten på et tidspunkt målt til 154 km/t.

Ettersom barnevernet kun hadde overtatt omsorgen midlertidig, har ikke påtalemyndigheten funnet grunnlag for å tiltale ham for kidnapping. Han er i stedet tiltalt for å ha hensatt sønnen i hjelpeløs tilstand, ved å fjerne ham fra sykehus og nødvendig legehjelp.

— Jeg tenkte ikke på konsekvensene. Jeg bare gjorde det, sa 23-åringen.

Han erkjenner straffskyld for å ha kjørt for fort og stukket fra politiet, men nekter straffskyld for å hensette sønnen i hjelpeløs tilstand.

Fikk kun morsmelk

I retten fremkom det at barnevernet har vært i kontakt med familien ved flere anledninger i forkant av hendelsen på sykehuset. Barnevernet var bekymret for barnets helse fordi gutten kun ble matet med morsmelk.

— Far var overbevist om at barnet ikke skulle ha annen mat enn bryst fram til det var to år gammelt. Han var kverulerende og vanskelig og mente norske helsemyndigheter ikke var tilstrekkelig opplyst, sa en representant for barnevernet i Lister, som ikke ønsket å bli sitert ved navn i avisen.

Han opplyste at foreldrene, som ikke bor sammen i dag, fikk beskjed om at barnevernet ville gripe inn dersom de ikke ble med til sykehuset for å la gutten bli undersøkt. Da undersøkelsene bekreftet underernæring og vitaminmangel fattet barnevernet et vedtak om midlertidig omsorgsovertakelse.

Var blek og hadde feber

— Da vi kom på hjemmebesøk denne dagen var barnet blekt, slapt og hadde litt feber. Vi hadde sett det samme barnet noen uker tidligere og ble mer bekymret da vi fikk se det denne dagen, sa barnevernsrepresentanten.

23-åringen hevdet selv at han først ble kjent med sønnens dårlige helse da han ble innlagt på sykehus 23. juli i fjor.

— Jeg var med på en kontroll 16. mai. Da så alt greit ut. Det var det jeg visste, sa 23-åringen.

Rettssaken avsluttes tirsdag.