Torsdag presenterte politiet sin årlige kriminalitetsstatistikk i Agder. Tallene viser en kraftig økning på flere områder. Samlet ble det 9,3 prosent flere registrerte forbrytelser i 2013 sammenliknet med året før.

Når narkotika holdes utenfor, ligger Agder på 44,9 forbrytelser per tusen innbyggere. Det er andreplass etter Oslo, som ligger naturlig skyhøyt med 95,9 forbrytelser per 1000 innbyggere.

— Frustrerende

Kriminalsjef Arne Pedersen mener distriktet er kraftig underbudsjettert for å ta unna den tunge kriminaliteten.

— Det oppleves ofte veldig frustrerende at vi ikke får ressurser for å håndtere dette. Når det fordeles midler til politidistriktene tas det ikke noe særlig høyde for hvordan kriminalitetsbilde er. Det er andre kriterier som vektes, sier Pedersen.

Han mener det er naturlig å sammenlikne Agder med Rogaland politidistrikt, som i fjor hadde 40,3 forbrytelser per tusen innbyggere.

— De har fått betydelig flere ressurser de siste årene, og nærmer seg hundre millioner kroner mer enn Agder. Det er store tall, sier Pedersen.

Han trekker også fram at landsdelen ikke har en by med storbystatus, med de midlene som følger med til kriminalitetsbekjempelse.

Ser på fordelingsnøkkelen

Stortingsrepresentant Åse Michaelsen (Frp) fra Vest-Agder er godt kjent med Agder-politiets frustrasjon. Hun sier det nå sees på fordelingsnøkkelen.

— I tillegg til at den nye regjeringen har lagt inn økte ressurser til politiet i budsjettet, vet jeg at statsråden arbeider med å se på om kriteriene for tildeling til hvert distrikt er rettferdig og om den ivaretar de som har spesielle utfordringer, slik Sørlandet har, sier Michaelsen til Fædrelandsvennen.

Rekord på villainnbrudd

Kriminaliteten i fjor kjennetegnes blant annet av bølgen av villainnbrudd er begått i stor grad av mobile vinningskriminelle, fra Romania, Litauen og Polen. 297 anmeldte innbrudd i 2013 er et rekordhøyt tall.

Krimstatistikken viser ellers en kraftig økning i narkotikaforbrytelser, med 800 saker.

— Vi ligger høyt på mange andre områder også. Vi har veldig mange saker når det gjelder økonomisk kriminalitet, masse saker med sedelighet og vold, sier Pedersen.

Antall sedelighetssaker økte fra 197 til 230 i fjor. Blant annet var det flere voldtekter i 2013. Videre økte antall anmeldelser for mishandling i familieforhold fra 113 saker til 158 saker.

— Det som er en utfordring er at vi kommer dårlig ut på levekår i Agder. Det generer også kriminalitet, sier Pedersen til Fædrelandsvennen.

Forventer flere alvorlige saker

Riksadvokat Tor-Aksel Busch forventer at politiet avdekker flere alvorlige narkotikasaker. Agder hadde i fjor 66 slike saker, mot 55 året før.

— Hadde vi hatt enda flere ressurser å sette inn kunne det økt betydelig mer på den organiserte kriminaliteten, sier Pedersen.

Som et pluss falt antall saker mot lovbrytere under 18 år fra 180 til 156. — Dette skyldes godt forebyggende arbeid i Kristiansand, Arendal, Grimstad og Mandal, sier Arne Pedersen

- Mongols MC er oppløst

Kriminalsjef Arne Pedersen sier politiets innsats mot mc-kubben Mongols har gitt gode resultater.

— Den norske delen av Mongols er oppløst, sier Pedersen til Fædrelandsvennen.

I Agder har politiet hatt nulltoleranse mot kriminelle medlemmer av klubben.

— For å være litt ubeskjeden har vi hatt en veldig markert innsats mot Mongols. Vi grep fatt i absolutt alt vi kunne av overtredelser. Det førte til at klubben ble veldig oppbrutt. Et stort antall av medlemmene er varetektsfengslet og domfelt, sier Pedersen.

Han sier dette har gitt positiv effekt i forhold til alvorlig kriminalitet.

Ifølge Pedersen har noen Mongols-medlemmer gått inn i mc-klubben Outlaws, som politiet også regner som kriminell.