— Jeg ønsker at bystyret skal diskutere om det er mulig å tilby romfolket et alternativ til tigging, nemlig samfunnstjeneste.

Det sa Nine Justvik i spørretimen under onsdagens bystyremøte i Kristiansand. Justvig er ansatt ved Hald Internasjonale Senter i Mandal, og jobber til daglig med utviklingsspørsmål og fattigdomsbekjempelse.

— Jeg har ikke tro på tigging som en langsiktig løsning. Men jeg ønsker å hjelpe romfolket, sa hun og fortsatte:

— Det er et faktum at tigging skaper irritasjon og frustrasjon blant byens befolkning. Det er også et faktum at romfolket trenger penger.

Justvik mener samfunnstjeneste vil gi romfolket større grad av verdighet. Hun foreslår at romfolket arbeider innenfor definerte tidsrammer, og at arbeiderne får lønn som tilsvarer en gjennomsnittlig dag med tigging.

Hun ba bystyrepolitikerne vurdere forslaget som et forsøksprosjekt.

Ordfører Arvid Grundekjøn (H) sa fra talerstolen at arbeid som erstatning for tigging er positivt, både for romfolket og for samfunnet.

— Hvis 40-50 personer får noe arbeid å gjøre, er det konstruktivt, Men konsekvensene av tiltaket må også ses på, blant annet om det vil føre til større tilstrømning, sa han og etterlyste et mer detaljert, konkretisert forslag fra Nine Justvik.