— Ja, jeg håper at inderlig at jeg kan passe kjeften bedre. Jeg har ingen problem med å legge meg flat for de personkarakteristikkene jeg har hatt, sier Frps partiveteran i Mandal.

Følg FVN Mandal på Facebook!

Storholt mener at han har så mye frustrasjon over hvordan KrF og i særdeleshet ordfører Tore Askildsen har håndtert bystyret på i perioden som har gått at det har vært vanskelig å legge bindinger på seg.

— Du vet, jeg har vært sjømann i all min tid. Og da lærer man å si akkurat det man mener, sier 58-åringen.

Den siste stormen rundt Storholt var i mai da han i en offentlig Facebook-melding til en medpolitikere spurte om det hadde vært mange «rævdiltere» fra bystyret i 17. maitoget - noe Storholt har beklaget i ettertid.

Jeg har vært sjømann i all min tid. Og da lærer man å si akkurat det man mener

Han har også beklaget at han høylydt kalte ordføreren en tosk i bystyret før jul etter at Askildsen i følge Storholt avsluttet budsjettdebatten for tidlig.

- Det jeg mente å si at det var et toskete opplegg, sier Storholt om den saken.

Måtte beklage

Han har atter måtte beklage et utfall fra talerstolen i bystyret i februar der han sa noe slikt som at «det er bedre med fulle sjøfolk som bruker penger de selv har tjent enn med byråkrater som bruker penger som ikke er deres egne».

Det fikk rådmannen til å gå på talerstolen og si han var «fed up» med personangrep.

- Det handlet om frustrasjon over økonomisk styring, sier Storholt.

Frustrasjoner

Bak hans flere utfall mot ordføreren ligger frustrasjoner over at Askildsen ble ordfører til tross et mindretall i bystyret.

— At KrF brøt avtalen med Frp og Høyre etter valget og i stedet inngikk samarbeid med Ap var greit nok. Slik er det politiske spillet. Derimot har jeg ikke taklet at han ble ordfører uten flertall. Det er brudd på de demokratiske spilleregler vi har, mener Storholt.

Sier det han mener

Likevel er han helt enig i at han burde holdt seg til sak, ikke person, i utspillene han har hatt.

— Jeg er nok kjent for å si eksakt det jeg mener. Det har jeg fått mye kritikk for, men også ros, sier Storholt.

Han tror kommende valgperiode blir mye enklere.

Det virker som alle parti har tatt lærdom

— Det virker som alle partier har tatt lærdom. Nå må vi først få valgresultatet før man setter seg ned og forhandler. Det er ikke noe man kan gjøre i forkant, sier Storholt.

- Riktig å fortsette

Tore Askildsen sier at han sett i ettertid mener det var riktig av ham å fortsette som ordfører selv etter at Bodil Ruud trakk seg som KrF-representant og ble nøytral. Dermed var det ikke lenger selvsagt at han hadde et flertall bak seg.

Tore Askildsen Foto: Jarle R. Martinsen

— Det var aldri et alternativ å trekke meg. Derimot er den viktigste lærdommen vi tok at vi burde ha hatt trygghet for at vi hadde et godt flertall. Det viste seg jo etter hvert at vi ikke hadde det, sier han.I dag mener han fortsatt at KrF opptrådte ryddig overfor Høyre og Frp i forhandlingene om ordførervervet.

- Det skjedde i henhold til alle avtaler, sier han.

Når han snart går av som ordfører, ser han tilbake på perioden som utfordrende. - Men jeg har stortrivdes. KrF har fått gjennomført det vi hadde i vårt program og vel så det, sier Askildsen.

- Uverdig periode for bystyret

Høyres ordførerkandidat, Jon Gunnar Ask, gjør comeback i bystyret. Han har fra sidelinjen fulgt med på støyen som har vart i fire år.

Høyres Jon Gunnar Ask Foto: Jarle R. Martinsen

— Spesielt i første del av perioden var dette en uverdig side av bystyret. Det svekket byens omdømme, og har fått nabokommunene til å bruke dette som argument for ikke å bli slått sammen med Mandal, sier Ask.Han mener mye kunne vært unngått om representantene hadde lest seg bedre opp i de ulike sakene. - Flere utspill har skyldtes dårlig kunnskap, blant annet om budsjettet, mener Ask.

Han mener også at når representanter angriper andre på person, og ikke sak, må man ta reglementet i bruk.

— Det finnes muligheter for å vise vekk en representant som er utidig. Det er en reaksjon som bør brukes i ytterste fall, mener Ask.