Behzad Pashaie brukte snøfreser for første gang torsdag. Han koste seg med full vinter på Homstean. Foto: Reidar Kollstad
Frank Eilertsen måtte bare innse at snøfresen ikke virket da han trengte den som mest. Foto: Reidar Kollstad
I Vennesla sentrum så det slik ut torsdag kveld. Foto: Reidar Kollstad

— Det ligger an til snøvær helt fram til onsdag. Fredag og lørdag blir verst. Når helga er over kan det ha kommet en meter enkelte steder, fortalte vakthavende meteorolog Ingrid Bentsen torsdag kveld.

Torsdag regnet det i Kristiansand, og brøytesjef Odd Kristiansen hadde ingen brøytere ute. Fredag regner han med at snøen kommer. Da har han 100 enheter klare.

— Spennende. Det kan komme mye, og vi følger nøye med på når regnet blir hvitt. Da må vi i gang, sier han.

Full beredskap

Lokal veisjef, Johan Mjaaland, har ikke antallet brøytere. Veivesenet bruker underentrepenører. Han sier alle er i full beredskap.

Ved butikken på Skarpengland var det full vinter, og den kraftige vinden limte snøen fast til både vegger og vinduer. Foto: Reidar Kollstad

— Noen kontrollører av vogntog må sove litt. Men vi har 16-20 mann til dette. I tillegg er alle mannskaper ute. Det har gått veldig greit, og det vil gå greit. Det hadde gått greit mandag også på E 39, hadde vi bare ikke hatt ulykken ved Skogsfjord, sier han.Også i Agder Energi forbereder man seg på kraftig snøfall. Et par hundre mann kan kalles ut hvis det begynner å knekke kraftig i skogen langs linjene.

— Tung snø og vind er ille, men til nå har vi vært heldige og sluppet problemer, sier kommunikasjonsdirektør Christian Altmann.

Vinter litt inn i landet

Fædrelandsvennen tok turen inn i landet torsdag kveld. I byen regnet det, på Dalane kom sluddet, på Mosby ble det hvitt og ved Høie Fabrikker starta vinteren.

På Homstean lavet snøen ned. I boligfeltet Slettebråtan hadde det kommet 40 centimeter snø torsdag kveld. Frank Eilertsen sto i ei snøfonn utenfor huset:

— Er det ikke typisk. Når man trenger redskapen som mest, virker det ikke, sa han og fiklet med snøfresen.

— Den virka i høst. Den starta i jula. Den virka i morges. Kona skulle være grei og frese mens jeg jobbet langdag. Da skar det seg, forteller Eilertsen. Han fikk med seg ei ny sørlandsskuffe hjem, for sikkerhets skyld og sier kona er tilgitt siden hun mente godt.- Svigerfar har traktor, så jeg går ikke helt i kjelleren, sier han.

Lenger oppe i Slettebråtan ser vi spruten av en snøfreser som gjør det den skal.

— Moro. Har aldri brukt den før. Det himmelen gir, må vi bare takke for, i alle fall akseptere, ler Behzad Pashaie, kurder fra nord-Iran.

Oppe 04

I Vennesla var snøen gråere. Utenfor Rema flyttet Tor Ottar Aas på en snøsuppe. Tunge greier.

— Jeg er oppe klokka 04 og skuffer og brøyter til klokka 11. Så må jeg ha pause, før jeg er i gang noen timer på kvelden. Jeg regner med å passe utslitt over helga. I fjor hadde jeg over 25 slike dager, sier han.

31-år gamle Aas er egentlig regnskapsmann, men driver traktorbrøyting som ekstrajobb og for moro.

— Jeg brøyter blant annet Goliveien, de veiene som er så bratte at Vennesla kommune nekter å rydde, sier han og ler.

Hold deg ajour

Meteorologen har ett råd til oss uten traktor:

— Hold i gang skuffingen. For det blir ikke mindre av å vente. Agder får mest nedbør av alle nå. Nesten hele Norge har fint vær, men på Agder kommer det veldig mye snø, sier Ingrid Bentsen.