Også foreldrene er med på lekene. Fra høyre: Margret Dyrholm, Tor Kåre Kallevik, Monica Myhre og Tor Kristian. Foto: Steffen Stenersen
Anna Kristina Dyrholm (nummer to fra høyre), sier hun ler veldig mye hver gang hun er på møte med ALF-klubben. Her sammen med Anette og hennes mamma Solfrid. Til høyre sitter Fredrik Netland. Foto: Steffen Stenersen

— Det er moro å være sammen med de andre her, og vi ler veldig mye, sier Anna Kristina Dyrholm.

Som 14-åring var hun med på sitt første møte med ALF-klubben i Hellemyr kirke. Nå, ti år senere er hun med og ferier klubbens jubileum, med bløtkake, pølser og lek.

- Føler seg trygge

ALF er en forkortelse for "alle funksjonsnivåer", og annenhver onsdag samles ungdom med ulike funksjonsnedsettelser i Hellemyr kirke. Ideen ble satt ut i live i Porsgrunn i 1993. I 2004 startet ALF-klubben opp i Kristiansand, og senere har det spredd seg til Gjerstad og Grimstad.

— De er så veldig forskjellige, og har veldig forskjellig utgangspunkt. Når de kommer hit kan de være seg selv, de føler seg trygge, og da er det utrolig hva de får til, sier far til Anna, Einar Dyrholm.

Han har sammen med Anna og Margret Dyrholm nærmest blitt en del av inventaret gjennom klubbens første ti leveår. Ifølge han er det ikke bare ungdommene som får noe ut av møtene.

— Det er en fornøyelse å være her, også for foreldrene. Her kan vi snakke med andre foreldre, og dele erfaringer, sier han.

- Får frysninger på ryggen

Praten brytes av nok en tale som skal holdes. Æres den som æres bør gjelder også her, og gjennom ALF-klubbens ti år lange historie i Kristiansand er det mange som har gjort seg fortjent til en blomsterkvast.

Onsdag var også mannen som startet det hele, Einar Sand, på plass. Han jobber til daglig som integreringsrådgiver i Agder og Telemark bispedømme, og var mannen bak det første ALF-møtet i 1993. — Mange ungdommer ønsker å være med på menighetsarbeid, men for mange er det veldig vanskelig å henge med på tempoet til ungdommer uten funksjonsnedsettelser. Hit kan de komme og de vet de blir tatt godt imot, sier Sand.

— Jeg får frysninger på ryggen av å tenke på hvordan dette påvirker disse ungdommene, fortsetter han.

- Synliggjøring av deres verdi

En veteran i klubben er Nina Kristensen. Hun vil fortsette å gå i ALF-klubben helt til Jesus står opp igjen, sa hun i en tale til forsamlingen. Som Nina, har mange av ungdommene vært med siden klubben startet opp i 2004. Monica Myhre er en av lederne i ALF-klubben i Hellemyr kirke, og hun sier klubben har betydd mye for mange.

— Ungdomstiden er tøff for alle ungdommer, men spesielt for de med funksjonshemninger. Mange har fått nye venner etter at de begynte å komme hit, venner som de tar med seg videre i hverdagen, sier Myhre.

Fast rutine ved hvert klubbmøte er andakten. Når man da feirer bursdag er det vel få som passer bedre til å holde andakten enn selveste soknepresten. Han var også full av lovord om klubben.

— Her gjøres det et fantastisk viktig arbeid. Det er en synliggjøring av at ungdom med funksjonshemninger er like mye verdt som alle oss andre. Jeg er veldig glad for at Hellemyr kirke er stedet hvor dette kan foregå, sier Sigmund B. Kruse.