Jobben som biskop i Nord-Hålogaland bispedømme er ledig. Sørlendinger som Dag Nordbø, Einar Gelius, Kjersti Marie Lægdene og Stig Lægdene er blant dem som er foreslått til toppjobben i Norges nordligste bispedømme.

Det viser kandidatlisten som Vårt Land har fått tilgang på.

Hyggelig tillit

Kommunikasjonsdirektør Dag Nordbø i National Oilwell Varco (NOV), og tidligere domprost i Kristiansand, er lansert som kandidat til jobben. Men Nordbø virker ikke klar for å bytte jobb.

— Det er alltid hyggelig å bli vist tillit fra grasrota. Jeg har vært prest i Tromsø i 12 år, fram til 1996, og kjenner landsdelen godt, sier Nordbø.

— Jeg har nettopp begynt i ny jobb i NOV, og er ikke spurt om å stå på listen. Jeg er derfor ikke aktuell for denne bispejobben, legger han til.

Nordbø mener kandidaten må stå for en åpen og inkluderende linje. Og vedkommende bør ha mot, sier den tidligere domprosten.

Foreslår kvinne

— Hvem som har foreslått meg, vet jeg ikke, sier Stig Lægdene.

Både han og søster Kjersti Marie Lægdene bor i Tromsø, og de er kjent i menighetsmiljøet i Tromsø.

— Både min søster og jeg står på listen over foreslåtte kandidater, men visste ikke noe om dette før Vårt Land omtalte saken, sier han.

— Jeg og de andre navnene på listen, er ikke spurt om hva vi mener. Å stå der er hyggelig, men stiftsdirektøren har ikke tatt kontakt, påpeker han.

— Kanskje er det på tide å få en kvinnelig biskop i nord, legger Lægdene til litt spørrende.

Det støtter Dag Nordbø.

— Lægdenes tanke om en kvinnelig biskop støtter jeg. Tromsø har en kvinnelig domprost, Herborg Finnset, som jeg mener er en sterk kandidat, sier Nordbø.

Bredt spekter

Stiftsdirektør Oddgeir Stenersen i Nord-Hålogaland bispedømme sier at de i den innledende prosessen har mottatt mange innspill fra grasrota i kirken.

— Bispedømmerådet jobber nå med å komme med egne navn til jobben. De navnene som står på kandidatlisten Vårt Land har sett, kommer i tillegg til navnene som rådet fremmer, sier Stenersen.

— Det er flott at vi har et så stort engasjement blant folk omkring jobben i nord.

Han legger til at det i hvertfall vil være ett kvinnenavn på listen som nominasjonsmøtet mottar.

— Når det gjelder kriterier, så må vedkommende være presteutdannet i Norge. Øvrige krav kan jeg ikke kommentere, sier stiftsdirektøren og begrunner det med den videre prosessen.

Lang prosess

Det er en lang vei fram til ny biskop er klar i Nord-Norge. Til nominasjonsmøtet 15. mai skal det stå igjen fem bispekandidater.

Innen 20. august skal menighetsråd, vigslede og ordinerte medarbeidere i kirken i Nord-Hålogaland, samt teologiprofessorer delta i en avstemning. De tre kandidatene som har fått størst oppslutning, går videre til «finalen». Det er Kirkerådet som tilsetter den nye biskopen, og det skjer på rådets møte i Tromsø i september, ifølge Vårt Land.

Den nye biskopen blir vigslet 9. november.