Slik så det ut under åpningsdagen for Tall Ships Races Foto: Thomas Hegna
Utsikt fra Superspeed. Foto: Thomas Hegna

— Det er typisk at regnværet kommer, men dette måtte vi få med oss. Jeg hørte om Tall Ships Races da det ble arrangert her forrige gang, men da fikk vi ikke vært der. I år måtte vi dra, sier Thorje Berensen. Han har med seg døtrene Karin og Ella. De har tatt turen fra Slettheia, tross regnværet.

Thorje Berensen og døtrene Karin og Ella synes det var stas å komme om bord på seilskuta Guayas fra Ecuador. Foto: Thomas Hegna

— Det er kjempegøy å se de store båtene! Vi så noen i går også, da de kom inn til byen, sier Karin og Ella.

Seilt fra Equador

Da Fædrelandsvennen møtte familien, befant de seg om bord på skipet Guayas, som har reist helt fra Ecuador. Det er et militært skip, som for første gang er ute på verdensreise.

Willian Landeta fra Ecuador seiler med skipet Guays. Han trener på å bli offisier. Foto: Thomas Hegna

— Nå har vi seilt fra Ecuador siden mars, forteller Willian Landeta. Iført uniform tar han i mot publikum som ønsker å gå om bord i skuta. Landeta forteller at flere av de som er mannskap trenes opp til å bli offiserer. Han legger ikke skjul på at han hadde håpet på bedre vær.

Seilskuta Guayas har seilt fra Ecuador siden mars. Nå ligger den til kai i Kristiansand under Tall Ships Races. Foto: Thomas Hegna

— Det er veldig kaldt her. I Eucador er vi vant til et mye varmere klima. Det er litt trist med det været vi har i dag, sier han. Men smilet er allikevel på plass. Utover formiddagen kom det flere og flere folk for å oppleve den store skutefesten.

- Flott å se skutene

På havneområdet, som ellers inneholder høye tårn av store containere, er det nå rader med stands og utsalgsboder. Her kan man få tak i det meste, noe Lise Mette Perseen og Mette Ulset Aamodt har erfart.

— Vi har nettopp smakt på en ungarsk delikatesse. Det var veldig godt! forteller de. Latteren sitter løst, og iført knebukser og sandaler har de vært noe optimistiske med tanke på dagens vær.

— Det er jo sommer! Da må man ha sandaler.

Lise Mette Perseen og Mette Ulset Aamodt trosset regnværet for å oppleve åpningen av Tall Ships Races. Foto: Thomas Hegna

Venninnene hadde egentlig planer om å padle kajakk i kanalen, men den planen ble lagt på hylla.

— Da ble det en sykkeltur til byen i stedet. Det er jo klart at været legger en liten demper på stemningen, men vi skal kose oss. Det er flott å se alle skutene. Jeg er så heldig at jeg skal spise middag på skuta Statsraad Lehmkuhl med jobben, sier Perseen.

Selv om de er sommerlige kledd, er regnjakka på. Og de er langt fra de eneste. De som har tatt turen har pakket seg godt inn. Gule regnjakker, sydvester og gummistøvler er på. Paraplyer i alle farger stikker opp i folkemengden.

Stolt over nederlandske skip

Langs kaia ligger flotte seilskuter på rekke og rad, noen større enn de andre. Med blankskurte dekk, høye master og flagg som vaier i vinden, bergtok de publikum som hadde kommet på åpningsdagen.

Theresia og Harry de With fra Nederland gleder seg til å se alle seilskutene. Foto: Thomas Hegna

Harry de With og Theresia de With gleder seg til å se alle skutene. De er fra Nederland, og Harry de With representerer den nederlandske ambassaden i Oslo.— Vi synes det er fantastisk å være her. Selvfølgelig hadde vi håper på bedre vær, men vi skal kose oss. Det er flott å se seilskutene som kommer inn. 11 nederlandske skip deltar i seilasen, og vi er svært stolte, forteller de.