— Det er selvsagt spesielt at en nå finner den femte hodeskallen i Søgne, men det er langt fra sikkert at denne er like gammel som hodeskallen Sol, sier Pål Nymoen ved Norsk maritimt museum. Sol ble funnet for 20 år siden ved Hummervigholmen i Søgne og ble datert til å være 8600 år gammel.

Ifølge arkeolog Ghattas Sayej hos Fylkeskonservatoren i Vest-Agder kommer folk fra maritimt museum til Kristiansand fredag for å undersøke hodeskallen nærmere.

— De vil komme til kontoret her først for å se på hodeskallen, og så vil vi ta turen ut til funnstedet i Lundeelva, sier han.

Det var søndag at en familie fant hodeskallen på bunnen av Lundeelva. Elva har nylig blitt mudret, og dermed dukket hodeskallen fram.

— Oldtidsfunn strekker seg over en veldig lang tidsepoke. Vi har tidligere gjort flere funn fra steinalderen ved Lundeelva, sier Per Nymoen ved Norsk maritimt museum. Han antyder derfor at hodeskallen kan være fra denne tidsepoken, men ser fram til at funnet blir datert. Arkeolog Ghattas Sayej hos Fylkeskonservatoren i Vest-Agder har sendt en tann fra hodeskallen til analyse i Florida.

Sajey tror vedkommende i sin tid har blitt gravlagt tørt.— Det var på denne tiden tørt der Lundeelva er i dag, men så steg plutselig vannivået. Hele området ved Lunde var dekket av vann for 12.000 år siden. I eldre steinalder tørket så dette inn igjen, forklarer Sajey.

— Hvis hodeskallen er så gammel som Sol, er vi sikre på at vår teori er korrekt, altså at det var tørt land som senere ble oversvømmet igjen. Skallen ble liggende i leire, som gjorde at den ikke ble utsatt for oksygen. Derfor ble den særdeles godt bevart, mener Sajey. Det skal om kort tid foretas nærmere undersøkelser av elvebunnen.

Forhåpentligvis vil det komme svar på analysene i Florida ca. om fire uker.