Nytt fengsel vil kreve 300 dekar tomt. Det kan enten bygges inne på Evjemoen ved siden av dagens fengsel (rød flekk til venstre), eller leggers i Forsvarets øvingsfelt (rød flekk til høyre). Alt av infrastruktur ligger allerede klart i området. Foto: ARKIV

— Vi har bygd fengsel før og har i fem år leid ut fengsel til Kriminalomsorgen. Aksjeselskapet Evje Fengsel Eiendom AS står parat til å gjøre det igjen. Vi har også klar finansiering på opp mot 1,5 milliarder kroner i bank, forteller ordfører i Evje og Hornnes Bjørn Ropstad.

Forrige uke hadde Ropstad og styreleder i Evje Utvikling AS Kjell Rune Nakkestad det nye fengsel-prosjektet klart. De har allerede vært i Oslo og reklamert – både i Justis- og beredskapsdepartementet og på Stortinget.

Tre trinn

— Vi gjør noe med soningskøen, og vi tilbyr et skreddersydd opplegg som er bra for Kriminalomsorgen, bra for politiet og bra for domstolene. Alt som trengs er at regjeringen sier ja til en leie-avtale, sier Nakkestad.

Dette er de konkrete fengselsplanene fra Evje og Hornnes.

• Arendal og Kristiansand fengsler, som ligger tett på domstolene omgjøres til rene varetektsfengsler og til bruk for fanger som er i retten. Det gir 76 varetektsplasser.

• 50 åpne soningsplasser ved dagens åpne fengsel på Evje. En økning på 30. Utbyggingen kan stå ferdig høsten 2015. Evje Fengsel Eiendom AS bygger og leier ut til Kriminalomsorgen.

• 200 nye soningsplasser. Nytt lukket fengsel ved høyt sikkerhetsnivå. Fengselet til opp mot 1,5 milliarder kroner kan stå ferdig høsten 2016. Evje Fengsel Eiendom AS bygger og leier ut til Kriminalomsorgen.

— Tidsplanen forutsetter avtaleinngåelse innen september. Vi kan bygge akkurat det Kriminalomsorgen ønsker. Vi får en varig løsning på problemene med fanger som må settes fri grunnet plassmangel, på politiets store transportutfordringer og på problemene med at altfor mange fra Sørlandet soner langt fra hjemplassen, sier Ropstad.

- Optimal løsning

I prosjektgruppen har også Thor Brekke, tidligere leder for fengslene i Arendal og Kristiansand, og pensjonert politimann Ove Austenå, sittet. Begge kaller Evje-løsningen optimal.

— Rene varetektsfengsler i Kristiansand og Arendal vil redusere transportbehovet for politiet formidabelt, sier Austenå.

— Vi får et perfekt soningsløp. Først kommer fangen inn i lukket fengsel, før han overføres til åpen soning og til slutt har vi overgangsboligen på Grim. Overgangsbolig i Arendal bør også vurderes. Målet er alltid at fangene rehabiliteres. Evje-løsningen gjør det lettere, sier Brekke, og legger til:

— For Kriminalomsorgen går det ut på ett om leie skal betales til Statsbygg eller et aksjeselskap på Evje. Det viktige er innholdet i fengselet. Evje har erfaring, og her kan vi bygge videre på kompetansen som finnes lokalt allerede, sier Brekke.

Løfte indre Agder

Ordfører Bjørn Ropstad dyrker også den distriktspolitiske siden.

— 200 varige kompetansearbeidsplasser vil bety mye for utviklingen av indre Agder og Setesdal. Vi er også åpne for å ta inn flere på eiersiden i Evje Fengsel Eiendom AS, sier han.

Full av lovord

Statssekretær Vidar Brein-Karlsen i Justisdepartementet er full av lovord om fengsels-prosjektet på Evjemoen.

— Jeg visste ikke at det allerede er bygget fengsel på Evje i privat regi, og ble overrasket da jeg hørte det. Evje og Hornnes har erfaring og kompetanse og har servert oss et godt prosjekt. De har hatt politi- og fengselsfaglig ekspertise med seg, og det bærer prosjektet preg av, sier statssekretæren til Fædrelandsvennen.

Han har også hatt delegasjoner fra Lillesand og Froland på besøk de siste ukene.

— Vi skal raskt få ferdig gjennomgang av fengselsbehovene i Norge. Da er vi klare til å konkludere. Privat utbygging, hvor Kriminalomsorgen leier, passer bra i den nye regjeringens politikk, sier Brein-Karlsen, uten at han med det vil si noe om hva regjeringen lander på.

Tre om nytt fengsel

Kari Henriksen, (Ap) medlem justiskomiteen:

— Regjeringen må få vedtatt fengsel i Agder så fort som mulig. Evje og Hornnes har presentert et spennende prosjekt. Landsdelen burde for lenge siden avklart hvilken lokalisering den går for. Det vil styrke oss i kampen mot andre landsdeler. Ap har ikke motforestillinger mot lokal utbygging og leieavtale.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) nestleder justiskomiteen:

— Evje og Hornnes har et godt og gjennomarbeidet prosjekt. Vi vet at like mange sørlendinger soner utenfor Agder som det finnes soningsplasser i Agder. Derfor trengs nytt fengsel. Jeg vil ikke si noe om stedsvalg nå. Hvis ikke regjeringen vil bygge fengsel, skal KrF på vippen i Stortinget sørge for at det vedtas.

Åse Michaelsen, (Frp) leder Sørlandsbenken:

— Evje og Hornnes har et veldig interessant prosjekt som minner mye om det som er lansert fra Lillesand. Spesielt positivt er dette med rene varetektsanstalter i Kristiansand og Arendal. Jeg vil høre hva Kriminalomsorgen, politiet og domstolene mener, før jeg konkluderer. Frp vil ha nytt fengsel på Sørlandet, men vi må få oversikt over de nasjonale behovene først.