Driftsoperatør Jon Fidjeland styrer her grabben i avfallsbunkeren hos Returkraft. Rundt fem tonn avfall henger i grabben, som forer forbrenningsovnen med avfall. Bunkeren rommer mellom 7000 og 8000 tonn med avfall. Foto: Tormod Flem Vegge
Odd Terje Døvik kikker inn i forbrenningsovnen til Returkraft, der avfall til befolkningen på Sørlandet er i full fyr. Energien fra søppelet blir resirkulert. Foto: Tormod Flem Vegge

— Her på Langemyr er det godt å være fugl, for her fyrer vi for kråkene. Vi har masse energi til overs. En årsak er milde vintre, sier Odd Terje Døvik, administrerende direktør for Returkraft.

I 2014 ble det brent 137.000 tonn avfall ved Returkraft sitt anlegg på Langemyr i Kristiansand. Det er ny rekord, og resulterte i en energiproduksjon på 356 GWh. 88 GWh ble levert som elektrisk kraft og solgt for 26,5 millioner kroner, mens resten ble matet inn i fjernvarmenettet i Kristiansand.

Energi fra Returkraft og spillvarme fra Glencore Nikkelverk varmer opp rundt 3000 boligenheter og 300 næringsbygg i byen.

Halvparten ubrukt

Men nesten halvparten av energien som ble produsert hos Returkraft i fjor gikk tapt, nokså nøyaktig 49 prosent. I 2013 var tallet 48 prosent.

— Vi håper at fjernvarmenettet i Kristiansand bygges ut så fort som mulig, slik at mest mulig energi fra forbrenningsanlegget kommer til nytte, sier Døvik.

Når fjernvarmenettet i Kristiansand ikke tar unna energiproduksjonen til Returkraft en mild dag, kjøres vannet gjennom denne gigantiske radiatoren, bestående av store mengder rør og vifter, som kjøler det glovarme vannet ned. Dermed går energi til spille, i stedet for å bli utnyttet til oppvarming i byen. Odd Terje Døvik (til venstre), administrerende direktør for Returkraft, og Torstein Melhus, daglig leder for Agder Energi Varme. Foto: Tormod Flem Vegge

På en kald vinterdag med minus 10 grader utnyttes 100 prosent av energiproduksjonen ved Returkraft. På en mild sommerdag utnyttes bare 10 prosent. Døvik ønsker seg derfor et større fjernvarmenett, som benytter andre energikilder på de kalde dagene, der Returkraft og Glencore ikke kan levere nok energi. Med et større nett, vil Returkrafts produksjon bli utnyttet mer effektivt resten av året.

— Er det ikke mulig å brenne mindre søppel de dagene det er mildvær, for ikke å sløse bort energi?

Hvert døgn brennes det over 400 tonn avfall i den 30 meter høye forbrenningsovnen på Langemyr. Vannet varmes først opp til 275 grader og blir til damp. Dampen sendes deretter på en ny runde i kjelen og får en temperatur på 425 grader. Dampen driver først en turbin som produserer strøm, og brukes deretter til å varme opp fjernvarme-vannet som skal sendes ned til byen. For 2015 er det budsjettert at Returkraft skal selges strøm for rundt 24 millioner kroner. Foto: Tormod Flem Vegge

— Teoretisk sett er det mulig, men i praksis er det vanskelig å styre anlegget etter gradestokken. Vi kunne selvsagt kjørt med redusert produksjon i sommerhalvåret, men det er da avfallsmengdene er størst. Så det er heller ikke helt uproblematisk.

Stoppet av fjorden

Topdalsfjorden setter en stopper for å utvide fjernvarmenettet østover i Kristiansand.

— Det hadde vært spennende om de østre bydelene, og også Sørlandsparken, ble koblet på fjernvarmenettet.I et langsiktig perspektiv bør man legge til rette for at den nye Varoddbroa kan romme fjernvarmerør, hvis det da ikke er billigere å legge en ledning i fjorden inn til Hamresanden, mener direktøren.

Nå strekker det seg fjernvarmerør helt til Vige, ikke langt fra Varoddbroa.

Flere store utbygginger

Torstein Melhus er daglig leder for Agder Energi Varme, som har ansvaret for fjernvarmenettet i Kristiansand.

— Ingenting står i veien for å finne gode løsninger for å transportere varme over Topdalsfjorden. Vi er i dialog med Veivesenet når det gjelder de tekniske mulighetene for å legge rør gjennom den nye Varoddbroa, forteller han.

Torstein Melhus, daglig leder for Agder Energi Varme, i rommet hvor fjernvarmen blir sluset ut, etter å ha blitt varmet opp av forbrenningsovnen. Store pumper sender vannet ut til Kristiansands befolkning. Vannet holder over 100 grader når det går ut. 10 timer senere kommer vannet tilbake, og holder da cirka 50 grader. Det kalde vannet brukes til å kjøle ned forbrenningsovnen, og sendes så ut i nettet igjen. Foto: Tormod Flem Vegge

— Det er imidlertid betydelige utbyggingsplaner for Odderøya, Lagmannsholmen, NSB-området, Vågsbygd og Lumber, Eg og sykehusområdet og Lund. Det er naturlig å etablere fjernvarme i disse områdene, fortsetter Melhus.

Han understreker at en eventuell kryssing av Topdalsfjorden vil være avhengig av at tilgjengelig energi ikke allerede er brukt opp i de nevnte områdene.

Melhus sier at det er mer aktuelt å legge fjernvarme til Rona, der det er planer om utbygging, enn til Sørlandsparken, siden Sørlandsparken allerede har sitt eget fjernvarmesystem driftet av Agder Energi.

— Vi etablerer ikke infrastruktur i nye områder før det er et behov, poengterer han.

- Mulig med fjernvarmerør i den nye Varoddbroa

Kjell Soltvedt er prosjektleder for den nye Varoddbroa i Kristiansand.

— Det er rikelig med plass i den nye Varoddbroa, sier han.

Det kan bli aktuelt å legge fjernvarmerør gjennom den nye Varoddbroa, som skal krysse Topdalsfjorden i Kristiansand. Foto: Statens vegvesen

Byggingen av broa starter i 2016, og broa skal stå ferdig i 2019. Et team med konsulenter fra Rambøll er nå i gang med å detaljprosjektere anlegget.

— Vi skal være i kontakt med konsulentene for å se hvilke muligheter det er for å få plass fjernvarmerør i broa, sier Soltvedt.

- Er det teknisk mulig å få til dette?

— Ja, det er mulig å få til dette. Men vi vet ikke helt hvilke planer Agder Energi har ennå. Det er en del forhold som må avklares, før det tas en endelig avgjørelse om denne saken.