Bataljen i sør samlet 16000 tilskuere på gamle Kristiansand stadion, mens Sør Arena var smekkfull da Viking kom på åpningsdagen i 2007. Søndag spiller rivalene i sør for neppe flere enn 8000 tilskuere. Hva har skjedd, fotballpresident Yngve Hallén?

— Publikumsnedgangen varierer fra oppgjør til oppgjør. Start har hatt flere nedrykk til Adeccoligaen, og nabooppgjøret mot Viking ble ikke lenger en årlig happening. Det har nok svekket statusen, sier fotballpresidenten.

Hva kan klubbene gjøre for å styrke rammen rundt de tradisjonelle lokaloppgjørene i Norge?

— Klubbene har sovet i timen når det kommer til bygging av kampdag. De må skape større oppmerksomhet lokalt og bygge opp om rivaliseringen. Klubbene må bruke arenaene til lage gode møteplasser for både familier og den harde kjerne. Folk må forstå at fotball på stadion er bedre enn foran skjermen. Fotballforbundet kan vise større bevissthet på oppsett av disse kampene.

- Dramatisk

Tilskuertallet i Tippeligaen har falt fra ti tusen per kamp i 2007 til under seks tusen i fjor. Til tross for større medieoppmerksomhet. Har folk mistet interessen?

— Det er ingen tvil om at det er et dramatisk fall. Det er ingen enkel grunn, men på 90-tallet var vi flinke til å bygge infrastruktur og få flere grupper i samfunnet til å gå på kamp. Litt av nedgang skyldes nok utvidelsen til 16 klubber i Tippeligaen. For noen av de nye lagene er det bra å ha 3-4 tusen tilskuere.

De siste årene har mange klubber utviklet og bygd nye stadioner. I kjølvannet har det vært mye fokus på økonomi og medietilbud. Folk er fleksible, drar på hytta og reiser mer. Fotballen driver i underholdningsbransjen og har fått konkurranse fra andre markeder. Starten på årets sesong er derimot oppløftende, påpeker fotballsjefen.

Hvor mye penger er tapt på publikumsnedgangen? Hvilke konsekvenser har den?

— De siste årene har medieinntektene hatt en parallell økning, så rent økonomisk har det til nå ikke hatt store konsekvenser. De store bylagene som Vålerenga, Brann og Viking har hatt størst svikt i inntektene. Konsekvensene har blant annet blitt lavere spillerlønninger.

Større konkurranse

Lokaloppgjørene nedover i divisjonene, i Lyngdal, Kvinesdal, Arendal eller Grimstad kunne tidligere samle tusen tilskuere. I dag blir også de små klubbene sviktet av publikum. Hvorfor er det slik?

— Klubbene er i en konkurransesituasjon i underholdningsbransjen. Folk deltar på flere organiserte aktiviteter og ønsker ofte frihet til valg av underholdning. I dag kan de velge når de for eksempel ønsker å se dagsrevyen eller andre tv-programmer. Klubbene må være kreative.

Har de nye, kostbare fotballarenaene rundt om i landet blitt en belastning?

— Noen av klubbene som skulle dekke regningen selv mistet kontrollen over utgiftene. For noen, deriblant Start, ble den nye stadion en økonomisk verkebyll. Det har vært vanskelig å ha et rent sportslig fokus, og mange har valgt å utvikle flerbruksarenaer for å få inn større inntekter.

Norsk ishockey opplevde sviktende interesse etter at kampene ble kjøpt opp av en betalingskanal. Produktet ble spredt utover flere ukedager og forskjellige tidspunkter. Nå skjer det samme med innen fotballen. Kveles tilskuerne av sitt eget produkt?

— Det er viktig å få med at vi har skiftet fra en betalingskanal til en annen. Vi har gått fra tre kamper på åpne kanaler til to. I år er kampene ytterligere blitt splittet opp tidsmessig. Supporteralliansen ønsket at kampdagene skulle reduseres fra fire til tre, det tok vi hensyn til. Det er litt tidlig å si at oppsplitting gir en publikumsnedgang og det har vært enkelte som hevder at nedgangen skyldes for mange åpne kamper. Vi er inne i en diskusjon om denne modellen er den beste.

Utenlandske spillere

I fjor hadde Tippeligaen 110 spillere med utenlandske pass. Svekkes identitetsfølelsen med så mange utenfra?

— Resultatene betyr svært mye for folk, og mitt inntrykk er at de synes utenlandsproffene er gode innbyggere. Det er alltid en balansegang, men de vi henter til Norge må være med å løfte produktet. For få lokale spillere svekker helt klart identiteten i regionen.

Fotballfagmann Lars Tjærnås mener det er greit at 11 mann fra Kuala Lumpur spiller for Start, så lenge de vinner fotballkamper. Deler du hans syn?

— Han har spisset budskapet og jeg tror ikke han mener det. Mange vil akseptere å hente internasjonale spillere for å heve laget dersom for eksempel kan vinne serien. Denne problemstillingen er nok viktigere på små steder enn i de store byene.

Hva kan gjøres for å få klubbene til å bruke flere lokale spillere?

— Den siste tiden har klubbene vært flinke til å bruke unge lokale spillere. Siden 2009 er antall trenere i klubbene doblet. Mange av dem er spillerutviklere, og det vil ha en effekt på lang sikt.

Danskene er svært skeptiske til kunstgress. Den danske fotballpresidenten Allan Hansen uttalte i fjor:- Fotball handler om følelser og tradisjoner. I Sverige nekter en topptrener å hente spillere som har vokst opp med kunstgress. Heller ingen landskamper spilles på kunstige underlag. Hvorfor har 9 av 16 Tippeliga-klubber valgt kunstgress når undersøkelsene viser at kun 25 prosent av spillerne er positive?

— Det er hovedsakelig av klimatiske grunner. Utviklingen på aldersbestemte nivåer har vært enorm på grunn av kunstgress- revolusjon i Norge. De som har vokst opp med naturgress vil nok alltid foretrekke det. Det at 25 prosent av spillerne er positive er en dobling fra året før, og viser en mental endring på vei inn i samfunnet. Flere vil akseptere det i framtiden.

Tror på mesterskap

Hvorfor klarer vi ikke å få fram et enda bedre landslag?

— Vi har vært et nesten-lag over lang tid. Det satses enormt på spillerutvikling og bare i fjor ble det spilt over 100 aldersbestemte landskaper. Det er viktig for nordmenn å være med i mesterskap, noe vi så da U21-landslaget spilte EM i Israel i fjor. Damelandslaget tok sølv i sist EM og vi har tro på at herrene i løpet av få år kvalifiserer seg til et stort mesterskap.

Hvem vinner fotball-VM til sommeren?

— Siden mesterskapet spilles i Sør-Amerika så sier jeg Brasil. Men som representant for det europeiske fotballforbundet håper jeg på gull til Europa.

Og på søndag vinner Start?

— Det bør ligge til rette for en god fotballkamp. Start har åpnet bra med to seiere og tap mot regjerende mester. Jeg går for 2-2 og et tett lokalderby!