Reketråleren «Carina» ble meldt savnet 12. februar. Brødrene Arnfinn (66) og Øystein Fjeldskår (63) omkom. Foto: scanfishphoto.com

— Per nå vet vi ikke hva som skjer videre. Vi skal vurdere hva som skal gjøres, og eventuelt når det skal gjøres, i løpet av uka, sier stasjonssjef Bjart Gabrielsen ved Mandal politistasjon til Fædrelandsvennen.

Reketråleren «Carina» ble meldt savnet onsdag 12. februar etter at den ikke returnerte til Spangereid som forventet. Fiskebåten forliste, og brødrene Arnfinn (66) og Øystein Fjeldskår (63) omkom.

Fiskebåtens trålpose ble funnet i havgapet utenfor Ullerøy, omtrent midt mellom Farsund og Lindesnes. Politiet antar at vraket etter «Carina» befinner seg i andre enden av den opptil 400 meter lange vaieren posen er festet til, og håper de to omkomne ligger i vraket.

Krevende

Mandag foretok ikke politiet seg noe i Carina-letingen. Det er Rogaland politidistrikt, som på vegne av politidistriktene, disponerer midler for «Søk etter antatt omkomne» i Norge. De skal sammen med redningsledelsen i Agder politidistrikt og Statens havarikommisjon vurdere hva som skjer videre.

— Vi må ha båt, sonar, ROV (fjernstyrt undervannsfarkost, red. anm.) og øvrig utstyr på plass, og basere oss på en grundig planlegging før en ny aksjon eventuelt iverksettes, sier Gabrielsen.

— Dessuten må vi ha en plan for hva som skjer hvis vi eventuelt finner vraket. Å operere på 200 meters dyp er utrolig krevende, legger stasjonssjefen til.

Skal vurderes

Inspektør Bjørn Bratfoss leder Havarikommisjonens undersøkelser i forbindelse med forliset. Han var selv med kystvaktskipet KV Nornen, som i fem dager søkte med sonar langs havbunnen mellom Farsund og Lindesnes.

— Da vi startet søket med kystvakten var det veldig begrenset hva vi visste. Denne operasjonen gav oss veldig mye. Funnet av trålposen gjør oss rimelig sikre på at også Carina-vraket befinner seg like i nærheten, sier Bratfoss til Fædrelandsvennen.

Han forteller, i likhet med Bjart Gabrielsen, at de nå trenger tid til å vurdere hva som skal gjøres.— Vår oppgave er å finne ut hva som har skjedd og lære av det som skjedde. Vi vet litt om vær og føre, detaljer om båten og at tråleren sannsynligvis drev tråling da den sank. Nå skal vi se på forskjellige scenarier og hypoteser, forklarer Bratfoss.

Flere hensyn

Kommisjonen skal i løpet av uka vurdere om de har nok informasjon til å konkludere, eller om det trengs ytterligere undersøkelser til sjøs.

— Vi ser på sikkerhet til sjøs. Etter litt tenkearbeid kan vi forhåpentligvis i slutten av uken si om vi har det vi trenger av opplysninger. Men det er klart at det er flere hensyn å ta i helhetsvurderingen, både med tanke på politiets etterforskning og de pårørende, sier havariinspektøren.Det ble ikke gjort andre funn enn trålposen under letingen.

— Det koster penger å lete. Utstyret er dyrt, men heldigvis er det mange som stiller opp. Både forsvaret, politiet og ikke minst lokale fiskere har bidratt, sier Bratfoss.