KRISTIANSAND: Undersøkelsen viser at 34 prosent av elevene i tiende klasse har brukt alkohol. Da undersøkelsen ble gjennomført for første gang i 1995, hadde 60 prosent av elevene brukt alkohol. Dette steg til nærmere 70 prosent ved årtusenskiftet, men etter det har det bare gått ned.

Nå er rusbruken den laveste noensinne.

— Det vi vet, er at dette ikke er spesielt for Kristiansand. Det følger en nasjonal trend, sier Inger Ingebretsen, leder for oppfølgingstjenesten i Kristiansand kommune.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Mindre røyk

Det er ikke bare blitt mindre drikking. Elevene i tiende klasse røyker også mindre enn før. Nå er det en av ti som røyker, mens 30 prosent av jentene og 16 prosent av guttene røykte i 2000.

Ifølge undersøkelsen er det noen kjennetegn på de som bruker mest rusmidler: Unge som oppholder seg mye i Kvadraturen, har en tendens til å drikke og røyke mer enn de som ikke gjør det.

Barn som kun lever sammen med en av foreldrene bruker også noe mer alkohol enn de som bor sammen med begge foreldrene.

Rusfrie foreldre

Undersøkelsen har også tatt for seg hvor mange av foreldrene som drikker. Tallene viser at 20 prosent av foreldrene ikke bruker alkohol, ifølge barna deres.

Blant de som oppgir at foreldrene bruker alkohol, er det også flere som har drukket.

Undersøkelsen er gjennomført av oppfølgingstjenesten i helse og sosialetaten og blir lagt fram for helse og sosialstyret i neste uke.