— Det er jo ei fascinerende høy flaggstang, påpeker Therese Mortensen, beboer på Birkeland.

Torsdag klokka 18.00 møtte hundrevis av mennesker fram ved Aanesland Fabrikker på Birkeland, der både grunnlovsjubileet og frigjøringsdagen ble markert med nye rekorder.

Størst og høyest

Da publikum ankom fabrikkområdet vaiet allerede landets største, norske flagg i det som er Norges høyeste flaggstang. Dette flagget ble etter hvert firet, for å gi plass for Norges største grunnlovsflagg.

Les mer under videoen

— Vi feirer i dag 8. mai og det at grunnloven er 200 år. Det markeres med et grunnlovsflagg, sa Gunnar Adolf Aanesland, daglig leder ved Aanesland Fabrikker, til de fremmøtte.

31 meter

Det store trekkplasteret var selvsagt den nyproduserte rekordflaggstanga på 31 meter, der altså to rekordstore flagg etter tur fikk plass på frigjøringsdagen. Flaggstanga er laget i ett stykke tre, og dreiet i fabrikken. Arbeiderne måtte slå hull i fabrikkveggen for å få plass til den siste meteren av stanga.

Blant andre fylkesmann Øystein Djupedal (til venstre, i front av flagget) og ordfører Arild Windsland (H) (med den andre kanten av flagget) hjalp til med å få grunnlovsflagget heist opp i rekordflaggstanga.

— Treet ble funnet på Rugsland i Birkenes. Jeg spurte tømmerhoggere og andre om de kunne være på utkikk etter et såpass langt tre, forteller Aanesland.

Treet, et grantre, hadde rotveltet i stormen, og var dermed ferdig felt. Tidligere sto det ei 30 meter høy flaggstang på fabrikkområdet, som da var Norges høyeste. Men etter at to hakkespetter hadde herjet med treverket, måtte den felles i midten av desember i fjor.

Rekordflagg

Når man har ei rekordflaggstang, trenger man et rekordflagg. De to nevnte rekordflaggene er hver 10 ganger seks meter, altså 60 kvadratmeter store.

— Flaggene er sydd i Sverige, men ikke skriv det sa, smiler Aanesland.

Hundrevis av mennesker møtte fram ved Aanesland Fabrikker på Birkeland torsdag, for å sjekke ut Norges høyeste flaggstang og Norges største flagg. Foto: Reidar Kollstad

Arild Windsland (H), ordfører i Birkenes kommune, Øystein Djupedal, fylkesmann i Aust-Agder, og Svein Harberg (H), stortingsrepresentant for Aust-Agder, hjalp til med å heise grunnlovsflagget torsdag.

— Vi som bor i Norge burde være så takknemlige at vi skulle ha flagget hver eneste dag. Vi lever i et godt land, sa Harberg til publikum.

Han mener at grunnlovsjubileumet er så viktig at det absolutt fortjener sitt eget flagg.

— Dette er jo helt fabelaktig. Det er positiv med en slik oppmerksomhet rundt grunnlovsjubileet og 8. mai, sier Djupedal til Fædrelandsvennen.

I forbindelse med markeringen av frigjøringsdagen, grunnlovsjubileumet, Norges høyeste flaggstang og Norges største flagg, ble det servert ei 20 meter lang marsipankake til de fremmøtte. Foto: Reidar Kollstad

I fabrikkhallen ble det servert ei 20 meter lang kake, mens Birkeland Storband spilte.

Den eneste produsenten

Aanesland Fabrikker er Norges eneste fabrikk som produserer flaggstenger. Fabrikken ble etablert i 1945. Gründeren, Adolf Aanesland, forsto at det var et skrikende behov for flaggstenger etter fem år med krig. Årlig produserer fabrikken rundt 1200 flaggstenger, i tillegg til blant annet båtmaster, søyler og rekkverk.

Daglig leder Gunnar Adolf Aanesland mener for øvrig det bør nedfelles i grunnloven at hver husstand i Norge må egen flaggstang...