Schumann ble i Høyesterett dømt til 16 års forvaring med minstetid på ti år for deltakelsen i NOKAS-ranet i Stavanger 5. april 2004. Ettersom minstetiden har gått ut har han begjært seg prøveløslatt.

Retten var delt da den kom fram til at Schumann må fortsette soningen, melderNRK. Hovedargumentet for avslaget er Schumanns sentrale rolle i ranet og drapet på politimannen Arne Sigve Klungeland. Det var Schumann som skjøt Klungland ved domkirken i Stavanger under ranet for ti år siden.

Hans lange rulleblad og gjentakelsesfaren var også sentrale punkter i ankesaken. Retten ser en viss bekymring og usikkerhet knyttet til sistnevnte, men kom likevel fram til at det ikke er nærliggende fare for at han skal begå ny kriminalitet.

– Medhold i det prinsipielle

Statsadvokat Tormod Haugnes sier til NTB at påtalemyndigheten ville ha rettens vurdering av hvorvidt det er et krav for videre soning at det foreligger nærliggende fare for gjentakelse.

– Vi mener det har blitt feilanvendt i tidligere forvaringssaker. I tillegg mener vi at det ikke kan være slik at man automatisk har rett til prøveløslatelse etter å ha sonet minstetiden. På disse punktene har vi fått fullt medhold i retten, sier aktor Haugnes om fredagens kjennelse. Han tar forbehold om at han ikke har fått finlest rettens konklusjon, men er fornøyd med å ha vunnet fram med det prinsipielle spørsmålene.

– I tillegg fikk vi altså medhold i at han ikke skal prøveløslates.

Snakker ikke om andre

– Jeg beklager veldig sterkt det som skjedde i Stavanger. Det har gått sterkt innpå meg. Jeg har tenkt mye på det og tar veldig avstand fra mitt tidligere liv. Nå føler jeg at jeg er klar til å bli løslatt, sa Schumann da han forklarte seg i retten tirsdag.

Haugnes er ikke enig i dette, og argumenterte for fortsatt soning for ransmannen.

– Schumann velger fremdeles å følge den kriminelle kodeksen, og forklarer seg ikke om noe annet enn sin egen rolle, sa Haugnes, og viste til at han ikke fikk noe svar fra Schumann på direkte spørsmål om Metkel Betew deltok under ranet i Stavanger.

– Jeg har gitt min forklaring, svarte Schumann.

Betew er i likhet med Schumann dømt til forvaring etter NOKAS-ranet, og en prøveløslatelse av ham skal behandles i Borgarting lagmannsrett neste uke. Også der er Haugnes aktor.

– Temaene er nokså like i den saken, sier statsadvokaten til NTB.

Ett år på isolat

Eidsivating lagmannsrett påpeker at Schumann til nå har sonet under svært restriktive forhold, og at overgangen til prøveløslatelse vurderes som for stor. Dermed lander retten på motsatt konklusjon av Sør-Trøndelag tingrett, som foretok den første behandlingen av Schumanns begjæring. Tingretten kom i desember fram til at vilkårene for prøveløslatelse var oppfylt, men påtalemyndigheten anket denne avgjørelsen.

Selv om han bare har sittet inne i ni og et halvt år, regnes minstetiden på ti år som sonet. Dette er fordi han satt isolert det første året av soningen, og hver dag på isolat regnes som en og en halv soningsdag.

Schumann skal i disse dager overføres til åpen soning. Dersom dette går som planlagt, kan han prøveløslates om et års tid.