Denne skjorteknappen er et kamera som har hjulpet flere til å bestå teoriprøven til førerkortet. Nå er en mann dømt for organisert juks, og 19 personer har fått bøter. Denne skjorteknappen er et kamera som har hjulpet flere til å bestå teoriprøven til førerkortet. Nå er en mann dømt for organisert juks, og 19 personer har fått bøter. Foto: Politiet

Dømt for orga­nisert juks på teori­prøven: Ser du kame­raet i skjorte­knappen?

En mann er dømt til 10 måneder i fengsel for å ha hjulpet en rekke personer med å jukse på teoriprøven til førerkortet. Et av jukseforsøkene fant sted på trafikkstasjonen i Mandal.

LINDESNES: – Det har blitt brukt kreative metoder i denne saken, sier politibetjent i nettpatruljen i Agder, Pernille Myrvoll Olsen.

Nettpatruljen la fredag ut et innlegg på Facebook, som omhandlet saken der blant annet en person fra Mandal er dømt for å ha prøvd å jukse på teoriprøven.

Med kamera i skjorteknappen og radiosendere med ørepropp, organiserte og gjennomførte en mann fra Stord omfattende teoriprøvejuks fra Tromsø i nord til Mandal i sør.

Et av jukseforsøkene ble oppdaget på trafikkstasjonen i Mandal i 2017. Foto: Jarle Martinsen

Dømt til fengsel

Nå er han dømt til 10 måneders fengsel, i tillegg til inndragning av 104.500 kroner, en rekke mobiltelefoner og annet utstyr han har brukt i forbindelse med de straffbare handlingene.

Ifølge tiltalen har mannen hjulpet 19 personer på elleve ulike steder i landet, fra Tromsø i nord til Mandal i sør.

De 19 personene har fått bøter på 8.500 kroner hver.

De involverte var utstyrt med en skjorte med spesialsydd lomme da de skulle ta teoriprøven for førerkort. I lomma var det plassert en smarttelefon med kamera, i tillegg til radiosender med høyttaler som var teipet fast til kroppen eller skjult i øret. Foto: Politiet

I perioden fra juli 2017 fram til og med 18. september 2018 skal han ha bistått flere personer med å avlegge teoriprøver for trafikal førerprøve hos Statens vegvesen rundt i landet.

Beslaglagte skjorter som ble brukt til teoriprøvejukset. Foto: Politiet

Spesialsydd lomme

Personene mannen hjalp var utstyrt med en skjorte med spesialsydd lomme da de skulle ta teoriprøven for førerkort.

I lomma var det plassert en smarttelefon med kamera, i tillegg til radiosender med høyttaler som var teipet fast til kroppen eller skjult i øret.

På den måten kunne de kommunisere med den domfelte mannen eller en annen hjelper, som kunne si hva som var riktig svar på prøven.

Noen av mobiltelefonene som ble beslaglagt. Foto: Politiet

Den nå dømte mannen ble avslørt da en kandidat oppførte seg mistenkelig under teoriprøven på trafikkstasjonen på Stord i 2018.

Det ble oppdaget at kandidaten hadde utstyr for kommunikasjon, og den tiltalte mannen ble funnet sittende i en taxi utenfor trafikkstasjonen.

Ørepropper til radiosendere ble brukt under prøvene. Foto: Politiet

Da mannen ble pågrepet fant politiet en notatbok med navn, telefonnummer og datoer. Dette mener politiet var en avtalebok for juksingen.

Tett samarbeid

– Politiet på Stord har samarbeidet tett med Statens vegvesen og andre politidistrikt for å avsløre det omfattende jukset, og saken har gått i Sør-Vest politidistrikt, forteller operasjonsleder i Agder politidistrikt, John Repstad, til Fædrelandsvennen.

Den dømte mannen hadde mye utstyr som ble brukt til teoriprøvejukset. Foto: Politiet

– Vi ønsker å opplyse om at slikt juks skjer, og det er viktig å fortelle at dette blir fulgt opp av politiet. Det er ikke bare den ene personen som er involvert i denne saken, det er mange, sier politibetjent Pernille Myrvoll Olsen i Nettpatruljen i Agder.

Tidligere ble juks behandlet på samme måte som stryk, og man fikk en karantetid på to uker hvis man jukset på teoriprøven.

I 2020 innførte imidlertid Statens vegvesen strengere straff for å jukse på teoriprøven.

Nå får man 3-12 måneders karantene hvis man jukser eller forsøker å jukse. Varigheten på karantenen blir satt ut fra alvorlighetsgraden.

– Trafikksikkerhet forutsetter kvalifiserte sjåfører. Det lønner seg ikke å jukse seg til førerkortet, sier Pernille Myrvoll Olsen i Nettpatruljen i Agder.

Det var her, på trafikkstasjonen i Mandal, at et av jukseforsøkene ble avslørt i 2017. Foto: Jarle Martinsen