Barn og ungdom fra små og store steder sto fredag samlet i hovedstaden Wellington på New Zealand. De har sett seg lei av det de mener er manglende handlekraft i møte med klimakrisen.

– Det er vi som skal arve kloden. Vi fortjener å få være med på å forme framtiden, som nå kan være truet med mindre vi viser politikere hvor viktig dette er for oss, sier arrangør Sophie Handford (18).

Klimastatsråd kom

Da New Zealands klimaendringsminister James Shaw dukket opp, ble han mottatt som en rockestjerne av jublende unge newzealendere, skriver SBS News.

– Denne dagen tilhører dere, sa Shaw til de frammøtte. Han hadde et blått øye etter at han ble angrepet av en mann torsdag. Det er uvisst om angrepet er relatert til Shaws klimapolitikk.

Protestarrangørene på New Zealand har hatt møter med både Shaw og statsminister Jacinda Ardern. De sier de ser både lederskap og samarbeidsvilje fra politikere.

– Men dette er en krise, og vi må begynne å behandle den som en, fastholder ungdommene.

Australia deltar

I Australia fulgte elever og studenter nabolandet hakk i hæl. Til sammen 60.000 deltakere er ventet over hele Australia.

– Jeg klarte ikke å sove i natt. Jeg gledet meg så mye. Jeg valgte å skulke skolen i dag, for hva er vitsen med skole om vi ikke har en framtid, spør Emma Demarchi (16), som bor i Melbourne.

De verdensomspennende demonstrasjonene er inspirert av den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg (16). I fjor begynte hun å skulke skolen hver fredag for å rette søkelyset på klimaproblemene.

Norske elever streiker

Demonstrasjonene skal holdes utenfor rådhus og parlamentsbygninger. Det er planlagt 141 demonstrasjoner i Tyskland, 117 i USA og 95 i Sverige.

De som deltar, dropper skolen og prioriterer i stedet å marsjere i gatene med krav om mer effektive tiltak mot den globale oppvarmingen.

I Norge planlegges det fredag såkalte skolestreiker i Stavanger, Haugesund, Mandal, Bergen, Gjerstad, Oslo, Trondheim og Ås, ifølge arrangørenes nettsider.