KRISTIANSAND: Det ga han stortingsrepresentant Rolf Terje Klungland klar beskjed om.

— Hva skal jeg gjøre? Jeg bor i en leilighet som kun kan varmes opp med strøm, og ikke vet jeg om vi kan installere varmepumpe der heller, sa Lauritsen på møtet i Byhallen i går.

Der var flere av byens pensjonister samlet for å diskutere strømkrisen som kan komme til vinteren. Det gikk verst utover politikerne, representert ved Rolf Terje Klungland (Ap).

— Strøm har nå blitt en melkeku som staten skal spare milliarder av kroner på, sa Olav Egeland, tidligere direktør i Kristiansand Energiverk (KEV).

— Nå er det antydet at strømmen skal opp i 1,50 per kw/t. Vi må på nytt ut med mer penger fra vår pensjonistkonto, tordnet den tidligere direktøren i KEV.

- Tenker på seg selv

Beskjeden til Klungland var klar: Politikerne er ikke til å stole på når det gjelder strømpriser. Høye strømpriser gir større inntekter til staten, og det har ikke Klungland og hans kolleger noe imot.

— Problemet er at politikerne ikke representerer oss. De tenker mer på seg selv og hvor mange penger de kan få inn til staten, sa Tor Kirkvaag fra Norsk Pensjonistforbund

Han krevde at folk til vinteren skal slippe å betale moms av de første 12000 kw/t de bruker.

Det vil gi mer penger til privatfolk og mindre penger til staten.

— Har du tenkt å gå inn for det, Klungland? kom det fra salen.

Det har ikke Klungland tenkt å gjøre:

— Hvis en vare blir billigere, så blir bare etterspørselen større. Da vil de som tilbyr den vare bare sette opp prisen. Og så smeller det, sa Klungland.

Som lovet at regjeringen ville komme med mer konkrete strømtiltak i budsjettet.

— Men det vil være målrettede tiltak for dem som har problemer med å betale, sa Klungland.

Varmepumpe

Men pensjonistene fikk ikke så mange konkrete råd til hva de skal gjøre hvis det blir strømkrise til vinteren. Bortsett fra Oddvar Tesaker, som oppfordret alle til å kjøpe sparepærer. Og Olav Egeland som unnskyldte seg for at han i årene som KEV-sjef ikke sa klart fra om fordelen med varmepumper.

— Varmepumpe er den sikreste måten å få ned strømprisen på, og det kan du gjøre uten hjelp av politikerne.