KRISTIANSAND: — Vi er alvorlig bekymret over økningen i klamydiatilfeller. Kondombruken blant de unge er på et absolutt lavmål, sier smittevernlege Dagfinn Haarr i Kristiansand til fvn.no.

Kommunen tar nå konsekvensen av det de tror er en kraftig økning i antall tilfeller av klamydia blant byens unge befolkning. I dag starter en kampanje for å få unge til å beskytte seg mot kjønnssykdommen, som i verste fall kan føre til barnløshet.

— Jentene må ta ansvaret også her. Det er hos de risikoen for barnløshet er størst, og de må forlange at guttene stiller med kondom, sier Haar til fvn.no og oppfordrer også alle som har hatt sex uten kondom til å teste seg for klamydia.

Bør teste seg

— Vi vil gjerne få tak i alle som er smittet. Folk som får påvist klamydia, bør oppfordre dem de har hatt sex med til å teste seg, slik at vi hindrer videre spredning av smitten, opplyser Haarr.

Klamydia er en smittsom kjønnssykdom som smitter ved samleie uten bruk av kondom. Den er mest utbredt blant unge mennesker og én av ti mellom 16 og 25 år kan være smittet. Les mer om klamydia på Wikipedia.

— Klamydia er vanskelig å merke. Man kan være helt symptomfri, men man kan også få komplikasjoner i form av betennelser, svie, smerter og utflod. I verste fall kan klamydia medføre sterilitet, sier Haarr til Kristiansand kommunes nettsider.

Smittevernlegen påpeker at bruk av kondom er det eneste som hindrer smitte.

— Men de unge er utrolig slurvete når det gjelder å beskytte seg, påpeker Haarr.

Det tror han skyldes to forskjellige faktorer:

1. P-piller er så utbredt at bekymringen for barn ikke er til stede. I tillegg er angrepillen der for de som skulle slurve.

2. Frykten for aidsepidemien er ikke lenger stor.

Må skje en atferdsendring

Helsesøster Lisbeth Jensen Gallefoss på helsestasjon for ungdom under 20 år, mener det må skje en atferdsendring når det gjelder bruk av kondom.

— I kampanjeperioden ønsker vi å teste og behandle klamydia, men samtidig er jo målet å få ned antallet nye oppståtte tilfeller. Det kan vi oppnå ved at færre har ubeskyttet sex, enten ved å bruke kondom eller at de har færre seksualpartnere, sier Gallefoss.

Hun erfarer at mange unge ikke er helt oppdatert og misforstår litt om hvordan smitten overføres.

— Derfor er det viktig at de kommer til helsepersonell og får informasjon, sier helsesøsteren til Kristiansand kommunes nettsider.