KRISTIANSAND: Klara Dahle må vente til januar for å få vite om hun får tilbud om å havne på tranplantasjonsliste, noe som kan gi henne et håp om å få nye lunger.

— Jeg lever i et vakuum. Jeg har ikke fått svar på om jeg har et håp om å få et håp. Å komme på transplantasjonsliste betyr ikke at jeg får nye lunger, men jeg får et håp. Selv tror jeg at jeg får tilbudet, sier hun til Fædrelandsvennen.

Problemet for Dahle er at man må være skikkelig dårlig for å komme på ventelisten, men frisk nok til å ta imot. Da hun ble undersøkt på Rikshospitalet var testene svært gode.

En annen ting som gjør situasjonen litt mer problematisk for Dahle er at hun er plaget med den multiresistente bakterien Burkholderia Cepacia. Den er ufarlig for folk flest, men i slimet hos cystisk fibrose-pasienter blir den innkapslet aggresiv og uhyre formeringsaktiv.

«Transplantasjon av pasienter med multiresistent burkholderia er kontroversielt. Ved mange sen Dahle har cystisk fibrose, og snart etra avslås slike pasienter. Vi har foreløpig ikke vært i den situasjonen at vi har vært stilt ovenfor denne problemstillingen og har derfor ikke konkludert med henblikk på aksept eller avslag», skriver overlege ved Rikshospitalet May Brit Lund, i epikrisen, 15.august.

Friske lunger som passer er vokser heller ikke på trær. Hun er avhengig av at pårørende vil gi bort lungene når deres kjære dør.

Og Dahle vil også gå inn og ut av ventelisten ettersom hun ikke er infeksjonsfri hele året. Per dags dato er det i snitt halve året.