KRISTIANSAND: — Vi begynner å bli betydelige i samfunnet. Det er mellom 2000 - 3000 av oss i Agder. Vi kan spille en stor rolle. Også når det gjelder å gi stemmer, sa Akmal Ali, leder for Muslimsk Union i Agder da han møtte noen av byens politikere i går.

— Vi er klare for å samarbeide med enhver, la han til.

De muslimske trossamfunnene hadde invitert flere av byens politikere til moskeen i Festningsgata, blant annet for å be om støtte til ny moské.

Saken om mulig moské i sentrum vekket stor debatt tidligere i høst. 266 lesere fikk publisert sin mening om saken på fvn.no. Det er den sjette mest debatterte saken noensinne.

Nå har debatten blusset opp igjen - og du kan skrive din mening nederst i saken.

Ikke bønnetårn.

Sørensen sier han er svært interessert i å gi muslimene eget bygg.

— Vi er veldig for at de skal få sitt lokale der de kan få utøve sin religion og drive med aktiviteter for barn og unge. Slik de kristne menighetene kan, sier Sørensen til Fædrelandsvennen.

Under samtalene med de muslimske lederne ville han vite om de planla en moské med bønnetårn og bønnerop.

— Nei, det er ikke viktig for oss, sa Akmal Ali.

Og det er Sørensen glad for.

— Mange har et negativt forhold til det. Da synes ikke jeg vi skal provosere unødvendig, sier Sørensen.

Også Dag Vige (V) og Harald Hageland (SV) støtter moské. De lover å behandle de muslimske samfunnene på lik linje med kristne menigheter.

— Jeg kan love at det ikke skal være til noe hinder for dere at dere tilhører islam, sa Vige.

Aktivitetshus.

De to moskeene som er i byen i dag er begge små. Et nytt bygg skal ikke bare inneholde en moské. Det skal også ha butikk med bøker om islam, bibliotek og fungere som et informasjonssenter for ikke-muslimer. I tillegg skal det være et samlingssted for barn og unge. - De unge muslimene ønsker ofte støtte, hjelp og kontakt. Hvis de ikke får det i menigheten, går de til internett. Der havner de ofte hos de ekstreme, sa Akmal Ali.

— Derfor ønsker vi oss ikke bare en moské, men også et aktivitetssenter, la han til.

I dag er det også problemer med å få plass til aktiviteter for både kvinner og menn.

— Vi har noen begrensninger fra Guds side, og må derfor ha noen atskillelser. Ikke fordi kvinner er mindre verdt, men fordi Gud pålegger oss det for å unngå kjønnsrelaterte forstyrrelser, sa Akmal Ali.

Samme Gud.

De muslimske lederne har enda ikke klar noen tomt eller noe bygg der de ønsker ny moské og aktivitetshus. De ble oppfordret til å jobbe videre med det.

  • Det mangfoldet vi har her i byen tror jeg kan være en berikelse, sa Dag Vige.

  • Ja, vi har tross alt samme Gud, svarte Akmal Ali.