KRISTIANSAND: — Dette er en vanskelig beslutning som jeg har tatt etter mye tenkning fram og tilbake, sier Hareide, som i går ettermiddag tok imot Fædrelandsvennen til eksklusivt intervju.

To grunner

Hareide har ledet Agder-politiet i seks år og har to begrunnelser for å fratre:

— Jeg var den første politimester som gikk inn i et åremål. Poenget med ordningen er å sikre bevegelse og fornyelse i politiledelsen. Jeg vil tenke prinsipielt om dette, og da er det riktig av meg å ivareta at ordningen virker som den skal, sier Hareide.

Den andre grunnen er at seks nye år er lenge for en mann som fyller 60 år 13. februar 2008. — Lysten til å fortsette noen år er meget sterkt tilstede. Men jeg vet ikke om jeg kunne holdt på i hele seks, som er horisonten, sier Hareide.

Han mener en leder bør slutte mens han fremdeles har lyst til å fortsette.

— Når man har mistet lysten, har man sittet for lenge. Det er denne enkle lederfilosofi som har vært utslagsgivende for meg, sier Hareide.

Internasjonalt

Fædrelandsvennen ba for en uke siden Hareide svare om han ville søke nytt åremål som politimester, men han trengte noen dager på å svare.

Hareide benekter at han måtte sjekke om han hadde tillit hos politiledelsen i justis- og politidepartementet først.

Tvert imot sier han at avgjørelsen var tatt, men at han ikke kunne gå ut med beslutningen før han hadde nærmere avklart nye oppgaver.

  • Fra nyttår går jeg over i et internasjonalt, meget spennende, rådgiveroppdrag. Jeg kan ikke si hva det er, for alt er ikke avklart ennå, sier han.

Samtidig har det vært viktig for ham å gå tidlig ut å fortelle at han ikke vil mer.

— Det er tre uker igjen til søknadsfristen. Når jeg avklarer, blir det mer attraktivt å være blant søkerne, sier han, og lar det skinne gjennom at han ville fått lov av justis- og politidepartementet å fortsette hvis han hadde villet. Han avviser mistillit.

Ikke presset

Men det har vært betydelige vindkast rundt Hareide mens han har ledet politiet på Agder.

Han har blitt beskyldt for å forgifte arbeidsmiljøet, internt har det vært harde kamper.

Fra ordførere i hele landsdelen er han kraftig kritisert for feilprioritering, særlig fra utkanter som omtrent har mistet politiberedskapen.

— Ingenting av dette er årsak til at jeg slutter til nyttår. Tvert imot. Slikt trigger bare til fortsettelse for en som ønsker å være synlig og tydelig, heller en forsiktig og utydelig, sier Hareide.

Skryt

Han lover etterkommeren et «utrolig flott politikorps», som på alle målbare områder er blant landets beste.

— Og få nå med at jeg skal sitte nesten et halvår til, ler politimesteren, som lover å forbli kristiansander også i fortsettelsen.