MARNARDAL: — Vi reagerer sterkt på at vi som bor i utkanten åpenbart ikke har de samme helserettigheter som dem som bor i nærheten av legevakten, sier Rachel Torp og Ørnulf Bjerke.

De bor på Bjelland, om lag en times kjøretur fra legevakten i Kristiansand. Da sønnen Arian på sju måneder ikke hadde fått i seg verken tørt eller vått på et halvt døgn, var tett i nese og svelg og tydelig dårlig, ville de i går ettermiddag at en lege skulle se til ham.

Det var legevakten helt enig i, og ba dem komme inn øyeblikkelig. - Vi tok så kontakt med bygdas taxi. Tidligere har vi fått taxirekvisisjon over disk på legevakten, men denne gang ba sjåføren om at dette måtte godkjennes på forhånd, forteller Rachel.

Ta buss

Ny kontakt ble tatt med legevakten, og nå hastet det ikke likevel. - Vi fikk beskjed fra en sykepleier om at vakthavende lege ikke ville utstede noen rekvisisjon, og at vi fikk ta oss inn med buss eller på annet vis, sier ekteparet.

Å ta taxi tur-retur sykehuset på to timer samt venting betyr en regning på minst et par tusen kroner, og er dermed ikke noe man gjør uten videre. - Vi er nyinnflyttet til Bjelland og har ikke nettverk til å skaffe annen privat transport, forteller de.

De reagerer sterkt på at det er en slik terskel på å få taxirekvisisjon for å komme seg til legen med en baby som det først hastet slik med.

  • Vi skjønner at det er mer kronglete å komme seg til lege når man bor slik vi gjør. Men også vi har krav på legehjelp, sier de.

Flere episoder

Det er fire barn til i huset, og særlig alvorlig synes Rachel saken er fordi hun har flere tilfeller med legevakten i Kristiansand. - Da et av barna var tre måneder, ble hun så tett i nesen at hun hadde vanskeligheter med å puste. På telefon ble jeg bedt om å gi henne nesespray, men jeg ville ha henne legeundersøkt og dro inn likevel. Det viste seg at hun hadde det farlige RS-viruset og ble sykehusinnlagt i to uker, forteller Rachel.

I et annet tilfelle ble et annet barn på sju måneder bedt om å ta paracet da han hadde tydelig vondt. - Også da dro jeg inn likevel, og nærmere undersøkelser viste at han hadde bronkitt og ørebetennelse, sier moren.

Da Fædrelandsvennen forlot paret ved 17-tiden i går, ville de se an situasjonen og om mulig selv betale taxien inn om han ikke ble bedre. - Eventuelt får vi ta den ene bussen som går til Kristiansand i døgnet i morgen tidlig, sier Rachel.

Nå vil de klage saken inn til pasientombudet. - Det kan ikke og skal ikke være slik som dette, sier de.

Vil ikke kommentere

Legen som var ansvarshavende ved legevakten i Kristiansand i går og som nektet rekvisisjon, vil ikke kommentere saken overfor avisen.

Daglig leder for legevakten, Clare Jørgensen, sier hun ikke kjenner saken og at hun heller ikke vil undersøke den på sin fritid. Men på generelt grunnlag sier hun hver kjøretransport skal individuelt behandles av legen.

— Jeg opplever ikke at terskelen for transportreglene som urettmessig høy, sier hun.

Marnardal-ordfører Ånen Trygsland bor selv på Bjelland, og sier at hans generelle inntrykk er at det ikke er noe problem med å få dekket transportutgiftene for pasientene som bor grisgrendt til. - Det er å håpe at den saken du nå referer til ikke indikerer en ny linje, sier han.