— Ranerne hadde ikke under noen omstendigheter lov til å løsne skudd. Det hadde politiet, sa aktor Tor Christian Carlsen under aktoratets prosedyrer onsdag.

Dette ble det også konkludert med i en SEFO-rapport som Carlsen la frem for retten under prosedyrene. I rapporten blir det påpekt at man ikke kan kreve at politiet skal vente til de selv blir beskutt, før de løsner skudd. SEFO-rapporten konkluderer med at politibetjent Erik Håland hadde lov til å løsne skudd mot ranerne, og at det er uvesentlig hvem som skjøt først.

Påtalemyndighetene har allikevel valgt å ta stilling til spørsmålet, og ikke uventet konkluderte Carlsen med at ranerne skjøt først. Carlsen brukte troverdigheten til Thendrup og Håland som bakgrunn for den konklusjonen.

— Når det gjelder troverdighet så har tjenestemenn høy troverdighet når de forklarer seg om egne tjenestehandlinger. De detaljene som ikke stemmer i Hålands forklaring kan forstås ut fra den akutte situasjonen han var i.

— Vår oppfating av Thendrup er at han er uklar og tildekkende om egen og makkerens rolle. Han har også et klart motiv for å redusere sin egen rolle på domkirkeplassen. Spørsmålet blir hvilken vekt Thendrups forklaring skal ilegges, sa Carlsen.