OSLO: En gruppe arabiske og muslimske ungdommer har etablert nettstedet www.sorrynorwaydenmark.com for å vise verden at hendelsene i muslimske land ikke representerer synspunktet til alle muslimer.

– Overfor det norske, danske og europeiske folk beklager vi på det sterkeste handlingene som noen få har utøvd, og vi fordømmer fullstendig alle former for vandalisme og voldstilløp som har funnet sted i den arabiske og muslimske verden. Vi håper denne triste episoden ikke vil gjøre skade på det flotte vennskapet som våre folk har etablert gjennom årene, heter det på nettsiden.

– Ikke representativt Ungdommene legger noe av skylden for hendelsene på mediene, fordi de profilerer bare dem som roper sterkest, i dette tilfellet demonstrantene. De mer rasjonelle stemmene som ikke skaper så mye bråk, blir forbigått, noe som gjør at en hel verden tror demonstrantenes synspunkter representerer hele den arabiske og muslimske verdenen, mener ungdommene.

Gruppen understreker at de selv ikke har noe til overs for Muhammed-tegningene, men mener ytringsfriheten kommer først, uansett hvor uenig man er i det som publiseres. Det er likevel viktig å forstå at ytringsfriheten er et ansvar som ikke skal brukes til å fornærme folks tro, mener ungdommene.

De unge som står bak nettstedet, minner folk som føler seg støtt av tegningene, om at det finnes en rekke demokratiske og lovlige metoder å benytte seg av når man er uenig. Leserbrev, boikott av varer og bedrifter kan være slike eksempler, mener gruppen.

Underskrifter Avslutningsvis minner gruppen om det tradisjonelt sterke samarbeidet mellom Norge, Danmark og det arabiske folk, og peker spesielt på støtten som Norge og Danmark har gitt til palestinerne gjennom årene.

– Vi ber innstendig om at disse forbindelsene ikke blir brutt, heter det.

Nettsiden ble etablert søndag, og hadde inntil mandag kveld fått over 700 underskrifter.

Også SOS Rasisme har tatt i bruk nettet for å unngå at striden utvikler seg ytterligere. Organisasjonen la søndag ut et opprop for å fremme integrasjon og respekt for andre. Fram til mandag kveld hadde over 150 personer skrevet under.