Les også: Svarte skjermer på NRK

OSLO: De ansatte i NRK strømmet ut fra hovedkontoret da streiken var et faktum klokka 15 onsdag ettermiddag. Tilbake sitter ledelsen og de ansatte fra de to forbundene som kom til enighet med ledelsen. I alt 1.501 journalister fra NRKJ og 930 ansatte i LO stat (KL) gikk ut i streik.

Nyhetsanker Christian Borch beklager streiken i NRK, men sier den handler om brutte løfter fra ledelsens side. Sammen med Brød og sirkus-direktør Knut Olsen og Dagsrevy-kollega Einar Lunde er Borch helt enig i grunnlaget for å gå ut i streik.

Brutte løfter

– Dette handler om at vi ble lovet å være blant de ti bedriftene med best lønn og på linje med TV 2 da kanalen ble etablert. Det har ikke skjedd og nå er vi på 43. plass på lønnsstatistikken for norske mediebedrifter, sier Borch til NTB.

Einar Lunde peker på at de ansatte i statskanalen fikk en rekke lovnader i 1990 da Einar Førde var sjef for NRK. Disse løftene er ikke blitt overholdt, med det resultatet at de ansattes lønn har sakket langt akterut i forhold til nesten alle mediebedrifter.

– Vi vant konkurransen mellom kanalene og det er en mengde flinke folk her som har levert det de skal. Likevel tjener de ansatte i TV 2 i gjennomsnitt 100.000 kroner mer enn oss i NRK, sier en engasjert Knut Olsen.

Bislett Games ryker

Også sportsjournalistene er skjønt enige om at arbeidskonflikten med ledelsen ikke var til å unngå. Alt arbeidet med Bislett Games fredag var klart og planene for en strålende sending med en rekke av verdens beste utøvere skulle sendes til hele Europa. Etter tre år er arbeidene på Bislett stadion endelig ferdig og forventningene om å vise fram det nye anlegget var også store. Ledelsen i NRK søkte onsdag om dispensasjon for å få lov til overføre stevnet, men søknaden ble avslått.

– Det er klart at det er ergerlig at vi ikke skal sende fra Bislett Games. Vi har forberedt oss og hatt lyst til å gjennomføre dette, men støtter selvfølgelig streiken, sier sportsreporter Jan Petter Saltvedt som også har planlagt hele sendingen.

Kollega Espen Graff stiller seg bak avgjørelsen om å bryte forhandlingene med ledelsen. Selv skulle han etter planen dekke en rekke fotballkamper i VM-oppkjøringen i helgen.

– Dette handler om grunnleggende spørsmål som vi bare må stille oss bak, sier Graff til NTB.