KRISTIANSAND: Fristen for å svare på om man ønsker plass på videregående skole eller ei, gikk i Vest-Agder ut 23. juli. Av de i alt 6500 elevene som har søkt på videregående opplæring i fylket, er det i overkant av 400 som ikke har svart ennå. Dermed står mange i fare for å miste plassen til førstevalget sitt.

— Før det blir så drastisk at de mister førsteplassen sin får de en purring. Den er nå sendt ut, og vi har satt den endelige svarfristen til 2. august, sier inntaksleder i Vest-Agder Fylkeskommune, Svein Bratberg, til fvn.no.

Rar prioritering

Han synes det er merkelig at utdanning ikke blir prioritert høyere blant de unge.

— Alle kan gå på internett å svare. Jeg synes det er merkelig at det er over 400 som ikke har gjort dette ennå. Noen som kontakter oss sier at de mangler brukernavn og passord, men det er blitt sendt ut ved tidligere anledninger. I tillegg har de fått dette på en sms, forteller han.

Dermed kjøper han ikke helt unnskyldningen til de som skylder på at det tekniske er vanskelig. Skulle noen fremdeles velge å aldri svare på om de ønsker seg plass ved videregående skole, vil det tolkes som at de ikke ønsker seg en videregående opplæring.

— Det kan jo hende noen av de som ikke svarer ikke ønsker å fortsette på skolen, og velger å gi beskjed på denne måten, sier Svein Bratberg.

600 i Aust-Agder

I Aust-Agder er det enda flere som ikke har svart. Omkring 4.300 ungdommer derfra har søkt på videregående skole fra høsten. 600 av disse elevene står i fare for å miste skoleplassen de ønsker seg.

Skoleplass får man imidlertid uansett, men ikke nødvendigvis førstevalget. Alle elever som kommer rett fra ungdomsskolen, har rett til videregående utdanning.