KRISTIANSAND: Når barna skal hentes på skolefritidsordningene (SFO), ringer mange foreldre til de ansatte for å be dem om å finne barna, kle på dem, og pakke sekkene. Samtidig får de ansatte beskjed om å sende barna ut til de ventende foreldrene på parkeringsplassen.

Problemet er blitt så stort at flere skolefritidsordninger på Sørlandet i høst har sett seg nødt til å gå ut med en klar oppfordring til foreldre om å hente barna selv.

Se video: Gidder ikke å hente barna

— Vi gikk ut med et brev til hjemmene, der vi sa at vi nå slutter med denne praksisen. Vi har ikke bemanning, men den største ulempen er at det blir for dårlig kommunikasjon mellom foreldre og de ansatte. Det er viktig å få vekslet noen ord når barna hentes, sier rektor ved Presteheia skole i Kristiansand, Espen Lange, til fvn.no.

- Tar mye av vår tid

I brevet, som ble sendt ut for en drøy måned siden, skrev skolen og skolefritidsordningen at foreldrenes krav tar for mye tid.

«Vi ønsker å treffe dere foreldre mer enn det vi gjør nå. Vi har måttet ta denne avgjørelsen fordi vi har stor pågang av foresatte, som vil vi skal sende barnet til rundkjøringen, barnehagen eller hjem litt tidligere. Dette tar mye av vår tid sammen med barna», heter det i brevet.

Også SFO-ledelsen ved Jappa skole i Grimstad har sett seg lei på å sende barna ned til bilkjørende foreldre på parkeringsplassen. Nylig sendte de ut et brev med denne ordlyden, ifølge Agderposten:

Halvparten av foreldrene

«Nå i disse dager har vi det veldig travelt. Vi er fordelt på mange rom i skolens arealer, og holder på med mange aktiviteter. Derfor vil jeg be dere som pleier å ringe oss for å sende barna ned på parkeringsplassen, om å komme opp og hente barna. Da vil dere også få se noe av det som barna holder på med», skriver SFO-leder Gerda Johnsen i brevet.

Johnsen understreker overfor Agderposten at de ikke vil henge ut foreldrene, men legger samtidig ikke skjul på at foreldrenes latskap eller travelhet er et problem for dem.

— Det tar veldig mye tid og krefter å løpe rundt for å finne barna, og få sendt dem ned til foreldrene. Det går 85 barn her, og halvparten av foreldrene sitter på parkeringsplassen, sier hun.

Illsint på de ansatte

Ved Presteheia skoles SFO er det 120 barn. Rektor Espen Lange understreker at det er langt fra alle foreldrene som ringer inn fra bilen, men han har selv opplevd å få inn telefoner på hans kontor på grunn av sprengt kapasitet på telefonen inn til SFO.

- I fjor fikk jeg en telefon fra en forelder som ba meg om å sende ut et barn. Jeg ringte inn til SFO og ga beskjeden. Etter fem minutter ringte vedkommende til meg igjen, og var illsint for at barnet ikke hadde kommet ut. Hvorfor kunne ikke vedkommende gå inn selv og hente barnet, i stedet for å sitte i bilen og ergre seg? spør Lange.

Han opplyser imidlertid at forholdene ved skolen har bedret seg etter at ledelsen gikk ut med brevet.

— Vi erfarer at foreldrene har tatt dette til seg og fulgt opp. Telefonene er grovt sett ikke-eksisterende nå, og vi er veldig glad for at foreldrene har tatt signalet positivt, sier han, og tror skolens egen snillisme må ta noe av skylden for at problemet utartet seg.

— Vi har fokus på service, og var nok litt for lite gjennomtenkte i begynnelsen. Det ballet på seg, erkjenner han.

- Gidder ikke gå tjue meter

Presteheia skole og Jappa skole er langt fra de eneste som sliter med at foreldrene ikke gidder å hente barna selv. En ringerunde fvn.no har utført onsdag, viser at problemet er velkjent på de fleste skolefritidsordningene.

- Foreldrene gidder ikke gå tjue meter for å hente barna. De ber oss finne barna i terrenget, pakke sekken, og sende dem ut. Vi har jo ledd litt av det. Det sier noe om tidsklemma og foreldrenes holdninger, sier fagleder Arild Øvsthus ved SFO på Vardåsen skole i Kristiansand.

Skolefritidsordningen på Søm har 145 barn, og er en av de største i Kristiansand. Øvsthus opplyser at det nå bare er et fåtall av foreldrene som forlanger barna sendt ut.

— Foreldrene får høre det. På alle foreldremøtene oppfordrer vi dem til å komme innom, sier han.

Leder for SFO ved Voie skole i Vågsbygd, Ellen Nicolaisen, har også fått telefoner fra travle foreldre. Hun ser imidlertid ikke på det som et stort problem.

— Noen ringer og sier at vi må sende barna ned til parkeringsplasssen, men vi synes ikke det er et stort problem. Vi har et rushproblem på denne siden av byen, som gjør at foreldrene ofte er travle, sier hun.