Les også: Lyngdøl omkom i klatreulykke

BØ: — Vi er leie oss, vi har mistet to gode venner og klatrekamerater. Det er et savn for oss, men kanskje enda verre for familien, sier Erlend Valle, leder av klatreklubben i Bø.

Både den 28 år gamle mannen fra Lyngdal og den 24 år gamle kameraten fra Follo bodde i Bø. Der var de aktive i klatremiljøet.

Ulykken preger miljøet i Bø sterkt.

— De var to veldig positive skikkelser som har vært med og gjort mye. Vi planlegger å samles i klatreklubben i nærmeste fremtid, sier Valle.

De to har vært med i klatremiljøet i Bø, som teller 80-90 stykk, i flere år.

Løs stein

De to omkomne var sammen med en tredje kamerat på klatretur til området rundt Alicante i Spania. Tredjemann var ikke med på den fatale turen i helga.

Ifølge klatreføreren for området, er rutene lange, og i en rar og spennende setting.

— Jeg har vært der selv, og en del av de lange rutene har litt løs stein. Det kan føre med seg litt risiko, men det er helt umulig å si noe om hva årsaken kan være, sier leder av klatreklubben i Kristiansand, Nils Rune Birkeland. Han mener de to ikke har opptrådt uforsvarlig når de har klatret bare to stykker sammen.

Ulykken går også inn på folk i klatremiljøet i Kristiansand.

— For miljøet er det kjempetrist. Vi er en stor familie, alle som holder på med dette. I helgen var jeg på en konferanse der jeg presenterte skadestatistikken fra de siste årene. Det hadde ikke vært en eneste dødsulykke i år, og heller ikke i fjor. Slik ble det ikke likevel, sier Birkeland.