GJØR DET SELVDe siste årene har tapetet for alvor funnet veien tilbake til norske stuer. Samtidig har det blitt utviklet nye typer tapet, som gjør oppsettingsjobben enklere. Her har vi samlet gode råd til tapetseringen, som kan være en hjelp enten du velger tapet som er forlimt eller ikke. Før du går i gang:

Kontroller at alle rullene har samme produksjonsnummer (batchnummer). Små nyanseforskjeller kan være vanskelig å se under påføring, men blir veldig påfallende på veggen.Kjøp alle tapetrullene samtidig. Ellers kan det bli vanskelig å finne ruller med samme batchnummer.For en del tapeter (med eller uten mønster) bør annenhver lengde snus opp-ned, for å unngå at evt. fargeforskjeller blir for tydelige. Dersom det er nødvendig, pleier det å være oppgitt på rullen. Klister eller ikke?

Dersom tapetet er forlimt, aktiveres limet når man drar tapetlengdene gjennom et kar med vann. Du kan også fukte baksiden av tapetet med en våt svamp, som et alternativ til vannbad. Hvis ikke tapetet er forlimt, trenger du klister. Det får du kjøpt både ferdigblandet og som et pulver som blandes i vann. Konsistensen skal være slik at penselen kan stå av seg selv i bøtta. Klisteret strykes på bak på tapetet med klisterpensel eller med rulle.Uansett om du bruker tapet som er forlimt eller ikke, må tapetet svelle. Brett det derfor sammen med klisteret inn, og la det ligge i ti til 20 minutter før oppsetting. Når tapetlengden er lagt sammen på denne måten, er den lett å håndtere, og limsølet er minimalt. Rett på veggen.

Noen ganger suger underlaget til seg mye, spesielt sparklede flater er slik. Da kan det være lurt å forlime veggen før tapetsering. Det gjør man ved å påføre et lag tapetklister tynnet med en fjerdedel vann. Start tapetseringen ved vindu eller dør i den lyseste delen av rommet og arbeid deg innover. Slik unngår du at skjøtene lager skygge. Lag en loddelinje som du følger når du setter opp den første, og viktigste, lengden. Loddet kan du selv lage av en snor og noe med litt tyngde. Bruk eventuelt laservater.Begynn med å feste tapetlengden lett helt øverst på veggen. La den gå noen centimeter opp på taklisten, dette skjærer du til siden. Tilpass lengden til loddelinjen midt på veggen, og deretter nederst.Unngå blærer! En forutsetning er at klisteret blir smurt utover hele tapetflaten. Partier uten klister får ikke feste, og viser seg i form av blærer. Når du skal glatte ut tapetet, begynner du øverst, midt på tapetlengden, og jobber deg utover og nedover. Pass på at skjøten mellom tapetlengdene havner riktig. Bruk svamp, kost eller en ren malerulle — ikke hendene.Renskjær fortest mulig, før tapetet har rukket å tørke. Bruk en skarp tapetkniv. Samle straks avskårne tapetbiter i en pose, de er skummelt glatte hvis de blir liggende på gulvet. Utfordringer.

Regn med litt ekstra arbeid rundt kontakter og brytere. Skru av strømmen og fjern dekselet. Dekk «innmaten» med teip, slik at det ikke kommer inn tapetklister på ledningene. Sett tapetlengden på plass, og skjær et kryss i tapetet over kontakten/bryteren. Skjær eller klipp et hull som er litt mindre enn dekselet. Ta bort teipen og sett dekselet på plass. Først nå kan du skru på strømmen.Ta deg god tid i hjørnene. I innerhjørner bør det alltid skjøtes med overlapp. Mål avstanden fra forrige skjøt til hjørnet, og legg til 15 cm. La tapetet gå over på tilstøtende vegg, og begynn neste lengde innerst i hjørnet. Slik får du en overlapping på 15 cm.I ytterhjørner kan du skjøte kant i kant, dersom veggene er rette. Men dersom noen av veggene heller litt, bør det være litt overlapp også her.Tekst: Heidi Løland-Andersenheidi.loland.andersen@fvn.no - 38 11 32 37