OSLO: Nordby er anmeldt av Fremskrittspartiet for å ha utvist grov uforstand i tjenesten. Brudd på straffelovens paragraf 324 eller 325 kan føre til bøter eller tap av stilling, men Nordby er allerede ute av UDI-systemet og jobber nå som generalsekretær i Norges Røde Kors.

– Anmeldelsen er til vurdering. Vi vil fatte en beslutning om kort tid, sier politiadvokat Per Håkon Sand i Oslo politidistrikt til NTB. Alternativet til videre etterforskning er at anmeldelsen henlegges.

– Vi vil bruke granskningskommisjonens rapport som et bakteppe, men kommer selvsagt til å gjennomføre en egen etterforskning, sier han.

Krass kritikk

Granskningskommisjonen, ledet av jusprofessor Hans Petter Graver, slår fast at Utlendingsdirektoratet la opp til og gjennomførte en praksis som var i strid med utlendingsloven og departementets forskrift da 197 kurdere fra Nord-Irak i fjor høst ble innvilget opphold i Norge. Kritikken rettes først og fremst mot daværende UDI-sjef Trygve Nordby.

Arbeids— og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) la politisk tyngde bak anmeldelsen på mandagens pressekonferanse om UDI-saken i departementet.

– Vi vil avvente påtalemyndighetens konklusjon før vi foretar oss noe i forhold til Nordby, sa Hanssen på spørsmål fra NTB.

– Ingen kommentar

Norges Røde Kors vil ikke si om organisasjonen har tillit til sin generalsekretær Trygve G. Nordby.

– Vi vil lese rapporten fra granskningskommisjonen og avvente Stortingets behandling før vi kommenterer saken, sier kommunikasjonssjef Bernt Apeland i Norges Røde Kors til NTB.

Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsmann Per-Willy Amundsen mener granskningskommisjonens rapport etterlater UDI ribbet for tillit og at tidligere kommunal- og regionalminister Erna Solberg (H) regelrett ble ført bak lyset i fjor høst. Han legger til at det skal bli interessant å se hvordan påtalemyndigheten håndterer anmeldelsen av Nordby.

– Hvis ikke loven kan brukes mot Nordbys overtramp, må lovverket revurderes, sier Amundsen. (©NTB)