LILLESAND: Den 37 år gamle iranske asylsøkeren, bosatt sammen med familien i Lillesand, mente hans datter etter hvert fikk en for sterkt vestlig levemåte. I nesten et år, fra jenta var 11 til hun ble 12 år, ble hun gjentatte ganger slått og sparket av sin far. Slagene og sparkene traff hodet, ansiktet og resten av kroppen.

Mandag 31. oktober i fjor kokte det helt over for faren. Han slo henne gjentatte ganger på kroppen, i ansiktet og i hodet med både flat og knyttet hånd. Han tok tak i den ene armen, vred denne og sparket henne i ryggen. Den 12 år gamle jenta fikk hevelser på kroppen og ble øm i hodet og tinningen.

Etter at faren var ferdig med det retten mener har karakter av mishandling, hoppet hun ut av vinduet fra andre etasje på asylmottaket. Hun løp til en venninne og ringte politiet.

Det er gjennomført dommeravhør av jenta som ble avspilt i retten. I dette avhøret forklarte jenta at «hun rømte fordi hun var redd for å få mer bank. Fornærmede ble fraktet til sykehuset etter hendelsen, og ble senere plassert i fosterhjem, men er nå tilbake hos familien sin». Kristiansand tingrett sier at jenta i dommeravhørene fremsto som både troverdig og oppriktig.

Skjerpende omstendigheter

Tingretten har vurdert om det er skjerpende omstendigheter ved farens mishandling av jenta. Rettens svar på dette er ja.

«I vurderingen er det særlig lagt vekt på at det er tale om grove voldshandlinger i hjemmet utøvd av far mot sin datter på 12 år, og må sies å ha karakter av mishandling. Fornærmede kunne vanskelig beskytte seg mot voldsutøvelsen, særlig når det skjedde i hjemmet av hennes far. Volden må etter omstendighetene sies å være utøvd mot en forsvarsløs person».

Flere tusen ganger

I retten har den tiltalte barnefaren forklart at i Iran er det en naturlig del av oppdragelsen å slå på hodet eller i ansiktet med flat hånd. Han har erkjent å ha slått barna som en del av oppdragelsen.

«Tiltalte kunne ikke svare på hvor mange ganger han hadde slått datteren, men han sa at »hvis hver ørefik eller slag i ansiktet regnes som straffbart så har jeg gjort det flere tusen ganger«.

Tilfeldigheter

Retten har i forbindelse med straffeutmålingen uttalt at det bare er tilfeldigheter at det ikke har oppstått skader på datteren ut fra bruken av grov vold fra farens side. «Det pekes særlig på at fornærmede har forklart at flere av slagene var rettet mot hodet og tinningen, hvilket er de mest alvorlige stedene på kroppen».

Den tiltalte har fortalt at familien har det vanskelig på grunn av avslag på asylsøknaden. Faren er uten jobb og har dårlig økonomi. Det har samlet seg mye frustrasjon som kan forklare voldsepisoden mot datteren i oktober i fjor. Dette avviser retten som formildende moment.

«Tverit i mot finner retten det skjerpende at tiltalte motarbeider dattens tilpasning til det samfunn de lever i. I tillegg skaper tiltalte ved sin voldsutøvelse utrygghet for sin datter i eget hjem i tillegg til utryggheten som knytter seg til hennes usikre livssituasjon som asylsøker. Retten anser det heller ikke formildende at det ifølge tiltalte er vanlig å slå barna sine i ansiktet som ledd i oppdragelsesmåten i Iran. Når handlingenes art tas i betraktning finner retten at domfeltes kulturbakgrunn ikke kan tillegges vekt».

Tingretten mener det må reageres strengt med ubetinget fengelsstraff mot faren, og straffen ble satt til fengsel i 90 dager.