KRISTIANSAND: Pollenvarselet for Sør— og Østlandet onsdag meldte at det blir ekstremt kraftig spredning.

— Sånn som det er i dag, opplever vi normalt bare et par dager i året, sier polleneksperten Hallvard Ramfjord ved Institutt for biologi ved NTNU i Trondheim til fvn.no.

Ekstremt vil i praksis si over 1000 pollenkorn per kubikkmeter luft, og da oppleves det som støv i lungene til allergikere.

— Det er unormalt mye mer rakler på bjørketrærne enn vanlig, og så godt vær i tillegg blir det er et sjokk for allergikerne å få så mye på en gang, sier Ramfjord.

Trenger medisiner

Ved legesentre og apotek ringer og renner sørlendingene ned dørene. Bare på Vågsbygd apotek i Kristiansand er det innom tett oppunder 100 mennesker om dager som trenger medisiner, både på respept og uten.

— I april var det nesten helt stille her, men nå i mai har pågangen vært voldsom, sier apoteker Roger Karlsen ved Vågsbygd apotek.

Ved Randesund legesenter kommer det rundt 50 henvendelser om dagen, enten at folk kommer personlig eller via telefon.

— Veldig mange opplever at den medisinen de normalt har tatt, ikke fungerer godt nok, og derfor vil de prøve nye, sier lekesekretær Jannike Egeland til fvn.no.

- Eksplosjon av henvendelser

Hun sier det er flest pollenallergikere som tar kontakt om dagen, de utgjør flertallet av pasienter.

— Vi har en eksplosjon av henvendelser fra pasienter. De skal ha resepter, fornyelse av resepter, og reseptfritt. Det er både unge og gamle som kommer, forteller Sølvi Severinsen som er legesekretær på Elvebredden legesenter.

Mary-Ann Hjemdahl er allergisk mot bjørkepollen. Den kraftige spredningen har ikke gått upåaktet hen.

— Som regel klarer jeg å kontrollere allergien uten problemer, men i dag var det så ille at jeg måtte hente flere allergitabletter på apoteket, forteller Hjemdahl.

Den kraftige spredningen av bjørkepollen gjorde at allergimedisiner uten tvil var det viktigste punktet på hennes dagsorden i går. Det må til for å gjøre den verste pollenperioden levelig. Sammen med sønnen Sevrin Kristiansen Hjemdahl (13) gikk turen til Elefantapoteket i Kristiansand.

Bjørk og gress

— Jeg er blant annet allergisk mot bjørkepollen. Den verste spredningen pleier å vare rundt fire uker, men i år virker det som om alt har dukket opp samtidig. Det er en skikkelig overdose, smiler Mary-Ann Hjemdahl.

Sevrin er ikke allergisk mot bjørkepollen, men gress. Derfor kjenner han ikke noe til allergien nå om dagen.

— Øynene mine klør og blir hovne når jeg kommer i kontakt med gress. Jeg har astma også, og derfor er det mange ting jeg velger å ikke være med på for å unngå reaksjoner. Det er kjipt, konstaterer han.

Slitsomt

Mary-Ann har hatt allergi siden hun var liten, og beskriver seg selv som erfaren i faget. Hun forklarer at det kan være slitsomt å leve med allergisymptomene.

— Allergien setter sitt preg på hverdagen når pollensesongen er på sitt verste. Øynene klør og man nyser mye. Alle kanalene blir tette. Man blir fort trøtt og sliten. Det er mye snørr og tårer, forklarer hun.

Og her er pollenvarselet:

Sørlandet

Det ventes torsdag ekstremt kraftig spredning av bjørkepollen over det meste av døgnet. Bjørkepollensesongen vil vare ca. halvannen uke til.

Østlandet med Oslo

Det ventes torsdag ekstremt kraftig spredning av bjørkepollen over det meste av døgnet. Bjørkepollensesongen vil vare ca. halvannen uke til.

Indre Østlandet

Det ventes torsdag ekstremt kraftig spredning av bjørkepollen over det meste av døgnet, særlig i de sørligere områdene.

Rogaland

Det ventes torsdag kraftig spredning av bjørkepollen.

Hordaland

Det ventes torsdag kraftig spredning av bjørkepollen.

Sogn og Fjordane

Det ventes torsdag kraftig spredning av bjørkepollen. Regnbyger kan hemme spredningen midlertidig.

Møre og Romsdal

Det ventes torsdag kraftig spredning av bjørkepollen. Regnbyger kan hemme spredningen midlertidig.

Trøndelag

Det ventes torsdag kraftig spredning av bjørkepollen.

Nordland

Det ventes torsdag moderat spredning av bjørkepollen i oppholdsperioder.

Troms/Finnmark

Det ventes torsdag moderat spredning av bjørkepollen i oppholdsperioder.

Pollenvarslingen for Norge utarbeides og leveres av Norges Astma- og Allergiforbund med støtte fra Sosial- og helsedirektoratet.