KRISTIANSAND: Sørlandet sykehus bruker enorme summer på drosje i stedet for å rense blodet til nyrepasienter i Flekkefjord.Torsdag morgen satte hun seg i drosjen hjemme på Åna Sira. Halv tolv kom nyre— og hjertesyke Agnes Lise Log til sykehuset på Eg for å rense blodet. Først ved dagsrevytider vil hun være hjemme igjen. Hun må gjennom det samme peset hver tirsdag, torsdag og lørdag.

— Det er så slitsomt. Når jeg kommer hjem rekker jeg ikke annet enn å legge meg, og må hvile ut dagen etter. Så er det ny tur, sier Agnes Lise Log.

Sykehuset beregner 15 kroner kilometeren, og drosjen bare for henne vil koste over 600.000 kroner i løpet av ett år.Ifølge sykehusets kjørekontor koster dialysetransporten totalt 3,3 millioner kroner årlig.

- Kjempeulempe

I Kristiansand går 16 dialysemaskiner for fullt. 44 pasienter fra 30 år til slutten av 80-årene behandles hver uke.

I Flekkefjord kan de bare behandle tre pasienter i uka, og for tiden reiser hele åtte pasienter tre ganger i uka den lange veien fra vest til dialyse i Kristiansand.

— Det er en kjempeulempe. Noen er også ganske syke. Det er over fire timer i bil hver gang, og det er kostbart i tillegg, sier avdelingsleder Annette Solinski ved Dialyseavdelingen i Flekkefjord. Befolkningen blir stadig eldre, og antallet nyrerensinger øker ti prosent årlig.

Agnes Lise Log har vært inn og ut av sykehuset med dårlige nyrer det siste året. For ikke lenge siden stanset også hjertet.

  • I dag har jeg kjøpt Se og Hør. Jeg får ikke sove, men jeg dormer litt, fortalte Log da Fædrelandsvennen traff henne torsdag.

Frem og tilbake i fem år

Ved siden av Log får Pål Hobbesland fra Eiken og Johan Heiland fra Sira renset blodet sitt. Heiland tok torsdag toget fra Sira 07.45, og vil være hjemme igjen til kvelden.

— Jeg har stått ett år i kø for å få ny nyre. Jeg skulle gjerne vært i Flekkefjord, som bare er en liten halvtimes kjøretur hjemmefra, sier Johan Heiland (60).

Dialysen tar fem timer, og er en tøff påkjenning for kroppen.

Pål Hobbesland (60) tar drosje tirsdag, torsdag og lørdag. Med unntak av perioder med hjemmedialyse har han tatt turen de siste fem årene. Det blir over 26.500 kilometer i året. For Log dreier det seg om over 40.000 kilometer, med 129 kilometer hver vei.

Solinski sier hun bare trenger to dialyseapparater til rundt 100.00 kroner og omrokere på noen stillinger, så skal det være klart til høsten.

— Jeg trenger to maskiner til så fort som mulig, sier Solinski.

Medisinsk klinikksjef Pål Friis sier utstyret er på vei til høsten. Ved å flytte på tre stillinger skal kapasiteten gå opp fra tre til åtte pasienter i uka, lover Friis.

Flekkefjord får ikke nyrespesialist, og kompliserte pasienter må derfor fortsatt til Kristiansand.