KRISTIANSAND/SONGDALEN: — Barnehagebrakkene har samme godkjenningsregler som vanlige barnehager. Vi følger loven om helse, miljø og sikkerhet (HMS), sier barnehagedirektør i Kristiansand, Nina Gjærum Reinhardt.

Noen krav som stilles til barnehagene er at de skal ha et visst areal, god lufttilførsel og nok lys.

Etter det kom frem i media at barnehagebrakker enkelte steder i landet hadde for dårlig sikkerhet, gjennomførte Kristiansand kommune en sjekk av sine brakker den 18.juni.

— Det var Odd Gjestemoen som gjennomførte undersøkelsen, hvor han blant annet så på fundamenteringen. Han fant ingen feil, og skriver i en mail til meg at vi kan være trygge, sier Gjærum Reinhard.

Enetasjes brakker

Kristiansand har tre barnehager med brakker som tilbygg, Karrus, Kongsgård og Hellinga barnehage. I tillegg er brakker under oppføring på Bamsebo og Skårungen barnehage. Alle brakkene har en etasje, og det er en avdeling i hver brakke.

— Det er småbarnsavdelinger som holder til i brakkene, og en slik avdeling består av omtrent 14 barn og fire voksne, sier Gjærum Reinhardt.

I august blir 18 barn ved Tunballen barnehage i Sogndalen flyttet inn i en ny brakke.

— Den er bestilt via Bautas, og fyller alle sikkerhetskrav, sier barnehagesjef i Sogndalen, Inger Berit Flood.

Hun forteller at brakken er bygd på solid grunn.

— Massen ble skiftet ut, og så ble det fylt på med pukkstein.

Midlertidig

Barnehagebrakkene i Kristiansand og Songdalen er en midlertidig løsning.

— Vi har en plan om å bygge nye barnehager, men det kan ta noe lengre tid enn vi hadde håpet på. Det er blant annet på grunn av at det er et sterkt press på byggemarkedet nå, sier Gjærum Reinhardt.

Hun forteller at de satser på å ha de nye barnehagene klare i løpet av 5 år.

I Sogndalen skal det bygges en ny barnehage på Nodelandsheia.

— Den vil stå ferdig om 2-3 år, sier Flood.

Økt etterspørsel

Grunnen til at kommunene har satt opp brakker ved noen av barnehagene er for å dekke den økte etterspørselen.

— Stadig flere foreldre kommer seg ut i jobb, og da trenger de barnehageplass. Siden vi skal ha full barnehagedekning har vi valgt den midlertidige løsningen med å plassere barna i brakker, sier Gjærum Reinhardt.