KVINESDAL: — Mange bruker Øyesletta til å teste hvor fort bilene går. Jeg har selv sittet på med flere biler som har kjørt i 180 kilometer i timen, forteller en 17 år gammel gutt fra Kvinesdal.

Gutten som ikke vil stå fram med navn eller bilde, forteller at det nesten aldri er fartskontroller langs den tidligere europaveien. Det er gjerne sent på kvelden fra klokken elleve at ungdom fra 18 år til begynnelsen av 20-årene tester hvor fort bilene deres går. Øyesletta er valgt som «testbane» fordi den er lang og rett, og at sjansene for å bli tatt av politiet her anses for å være minimal.

17-åringen sier at han ikke er redd for å sitte på med kamerater som kjører i nesten 200 kilometer i timen. Han bruker sikkerhetsbelte.

Det er få av 17-åringens kamerater som kjører så fort på nye E 39 over Kvinesheia, fordi det på den veien har vært så mange fartskontroller. Ellers er både mopedister og unge bilførere raske med å tipse hverandre med mobiltelefon dersom de ser politi i området.

Fædrelandsvennen er også kjent med rykter om at bilister i vår har kjørt over 250 kilometer i timen på Øyesletta.

Fristed

Alf O. Nilsen bor på Ytre Egeland og er nærmeste nabo til den tidligere europaveien på Øyesletta.

— Veien er blitt et fristed for ungdom som vil kjøre fort. Jeghar ikke sett en eneste fartskontroll på gamleveien siden E 39 ble lagt om, sier 57-åringen.

På vegne av flere naboer har Alf O. Nilsen skrevet brev til politiet, der han innstendig ber om at det settes inn ressurser for å få slutt på den hasardiøse kjøringen.

Lensmann Jan Magne Olsen har tatt kontakt med distriktssjef for UP i Agder og Rogaland Bjart Gabrielsen for å se hva de i fellesskap kan gjøre for å forebygge at det skjer ulykker.

Bønn

Ordfører Odd Omland oppfordrer innstendig sine sambygdinger og eventuelt andre som bruker den tidligere europaveitraseen til å sette fartsrekorder til å slutte med dette.