KRISTIANSAND: Fire hester er foreløpig isolert som følge av det mulige utbruddet av kverke. To av hestene tilhører Hestemannen AS, mens to andre er privateide.

Kverke er en akutt og smittsom sykdom og er en bakteriell infeksjon. Den kjennetegnes av verkebyller i kjevegreinslymfeknutene.

Veldig smittsom — Vi fikk et par syke hester her i går, og veterinæren har vært her i dag. Hun sjekket alt, og fikk mistanke om kverke. Det er en kraftig influensa som er veldig smittsom. Heldigvis er den ikke dødelig lenger, sier Trond Mellemstrand, eier og daglig leder av Hestemannen, til fvn.no.

Det mulige utbruddet av kverke har ført til at et dressurstevne i Vennesla førstkommende helg er avlyst. Det er uklart om neste helgs sprangstevne på Epona Ryttersenter kan arrangeres.

— Hvor alvorlig er dette?

— Vi isoleres fra andre staller og oppfordrer alle som er her om å skifte tøy og dusje før de går til en annen stall etter at de har vært her, sier han.

Sperret av området I samarbeid med Mattilsynet har de sperret av området der hestene står.

— Vi har pålagt stallen restriksjoner. Nå har vi tatt prøver av hestene, og disse er sendt til Veterinærinstituttet som vil analysere dem. Disse prøvene blir klare over helga, sier Ragnhild Skeie, seksjonssjef i Mattilsynet i Vest-Agder.

Det har blitt satt opp plakater med adgang forbudt.

Behandles med antibiotika Ifølge dyrewebben.no kan en hest smittes med kverke gjennom kontakt med en syk hest, gjennom en børste, gjennom drikkevann eller fôr som inneholder bakterien. Syke hester må derfor ha eget utstyr som vaskes nøye når hesten har blitt frisk. Inkubasjonstiden er 4-8 dager. Unghester (1-5 år) er spesielt utsatt for kverke.

De første symptomene er høy feber (40-41°) og slapphet. Etter et par dager sees hevelser i lymfekjertlene som sitter mellom underkjevekjevebena. Disse hevelsene er svært ømme og varme. Etter hvert vil kjertlene utvikle seg til byller som vanligvis tømmer seg selv når de er modne. Ofte får hesten vanskelig for å svelge, og hoste er ikke uvanlig.

Kverke behandles med antibiotika, som skal gis daglig i ca 1 uke. Det er viktig at hesten får ta det med ro i en måneds tid etter sykdommen, ifølge dyrewebben.no.

Ifølge både Mellemstrand og Skeie er ikke kverke smittsomt til eller farlig for mennesker.

I en tidligere versjon av denne saken kom vi i skade for å kalle kverke for hestepest. Dette medfører ikke riktighet.