FARSUND: — Jeg gleder meg veldig til turen, men har ikke de store forhåpningene om å kunne hevde meg i toppen. Jeg skal tross alt bryne meg mot 250 andre ungdommer fra 67 land. Fra Kina var det for eksempel hele to millioner ungdommer som konkurrerte om å bli en av landets fire deltakere.

Fædrelandsvennen møtte 18-åringen hjemme på familiegårdsbruket på Log i Herad i Farsund. De siste ukene har han fordypet seg i kjemibøker som er pensum på universitet og høyskoler, samt funnet tidligere års oppgaver fra kjemi-OL på internett.

Det var før jul at lærer Andreas Tore Andreassen gav kjemielevene i avgangsklassen på Eilert Sundt videregående skole tilbud om å prøve å kvalifisere seg til OL i kjemi. Tre gikk videre til neste runde, og skolen ble rangert som landets femte beste sammenlagt.

Kai Müller Beckwith ble en av 17 finalister, og ble til slutt nest beste elev.

  • Norske deltakere har med enkelte unntak tidligere ikke nådd så veldig langt i kjemi-OL, da pensumet i våre videregående skoler er noe mindre enn i mange andre land. Derfor tar vi fire som skal delta fra Norge noen intensive kjemikurs før avreise.

Med en snittkarakter på 5,7 (før skriftlige eksamener) er det liten tvil om at 18-åringen er skoleflink, men han er ikke bare teoretiker. Det ble også toppkarakter i kroppsøving, han trener karate to ganger i uken og spiller gitar.

— I russetiden tok jeg nesten helt fri fra både skolearbeidet og lesingen til kjemi-OL, sier han.

Fra høsten planlegger Kai Müller Beckwith å studere nanoteknologi ved NTNU i Trondheim.