KRISTIANSAND: – Nei, nå må du gi deg! Om det enda hadde dreid seg om statuen av kong Olav nede på Hampa, ville jeg ha skjønt det, sier Torbjørn Evenbye, leder i Christianssands Byselskab.

I første omgang blir statuen, av mange regnet som byens flotteste, etter alt å dømme flyttet under verdensserien i sandvolleyball på Torvet 7.–12. august. Det er ventet 2500–3000 tilskuere til verdensserien.

Vekker følelser

I fremtiden er det sannsynlig at kongen blir flyttet permanent nærmere rådhuset. Det bekrefter ordføreren overfor Fædrelandsvennen.

– Det har vært et uttalt ønske om å ta Øvre Torv mer i bruk, og da ser jeg at det kan være behov for å flytte statuen. Men dette blir fort følelser og temperatur, så saken må ta den tiden den trenger, sier Jan Oddvar Skisland, som antar at saken kommer opp politisk til høsten.

Torbjørn Evenbye mener kommunen bør legge til rette for arrangementer, men ikke for enhver pris.

– Statuen er plassert av kunstneren, og det er ikke tilfeldig at han står der. Det er høyst uvanlig å begynne å flytte på statuer, sier Evenbye, som var russ da kongestatuen ble avduket i 1951. En av byens fremste rojalister, pensjonert Fagerholt-rektor Gunnar Berg, stiller seg også uforstående. Han liker ikke at kongen skal stå kloss inntil rådhuset og miste pusterom.

– Det er underlig å arrangere sandvolleyball på Torvet. Jeg kan ikke tenke meg noe bedre sted enn Tresse, så kan Haakon stå i fred, uttaler Berg.

Prost og kongevenn Paul Gerhardt Birkeland fra Lyngdal tok initiativ til å få reist en statue av kong Olav i Kristiansand, avduket i 1997. Han er klokkeklar:

– Det betyr mye at den blir stående. Den fortjener plassen med sin størrelse. Om den skal flyttes, må det bare være midlertidig, mener Birkeland.

Hva mener du? Bør kongen vike for verdensserien i sandvolley? Skriv din mening under, og les flere meninger i Fædrelandsvennens papirutgave onsdag.