FLEKKEFJORD: — Det påligger eieren av besetningen selv å sørge for effektuering av vedtaket. Fristen er innen utgangen av denne uken, sier fungerende regionleder i Mattilsynet for Agder og Rogaland, Ådne Iversen.

Gyland-bonden fikk allerede i mars beskjed fra Mattilsynet om at alt dyrehold ved gården måtte avvikles. Bonden klaget på vedtaket fra det lokale Mattilsynet for Dalane, Sirdal og Flekkefjord. Saken ble løftet opp på regionnivå hvor det nå er fattet et endelig vedtak om nødslakt.

Hvis ikke bonden selv tar affære i løpet av uken, vil Mattilsynet aksjonere mot gården - i verste fall med politiets hjelp.

— Da kan nødslakt bli gjennomført for besetningseiers regning, sier Ådne Iversen.

Han understreker at dette ikke vil bli tatt stilling til før i neste uke, etter at fristen er ute.

Det var folk i nabolaget som varslet Mattilsynet om det som kunne være vanskjøtsel av dyrene. Tipset gikk på at hester gikk ute om vinteren uten mulighet til å gå under tak, det var dårlig stell av storfe og sau og i tillegg gikk geiter ute på heia i snøen uten tilsyn og tilleggsfôr.

Dette gjorde at Mattilsynet aksjonerte mot gården. De avdekket flere av dyrene var møkkete, avmagret og manglet tilsyn, vann og mat. Et lam som lå på siden med kramper i alle beina ble nødslaktet på stedet.