KRISTIANSAND: — Det kan se ut som om festet mellom stillaset og bygget ikke var godt nok, sier Paul Bjarne Nerheim, tilsynsleder i Arbeidstilsynet Agder.

Han var tirsdag ute på stedet der en 48-åring falt ti meter i bakken da stillaset han stod på raste sammen. Mannen lå tirsdag kveld til observasjon på Sørlandet sykehus Kristiansand. Han har forstuet det venstre kneet sitt og har smerter i brystet, men tilstanden er stabil.

Var heldig

— Han har hatt hellet på sin side. Dette kunne vært en dødsulykke, sier Nerheim.

Det ble først lagt fram teorier om at fundamentet kunne ha sviktet. Det tror ikke Nerheim.

— Umiddelbart ser det ikke slik ut. Men det er mulig at stillaset har fått en annen påvirkning eller større belastning enn påtenkt, sier Nerheim.

Arbeidstilsynets oppgave er nå å kartlegge hva som har skjedd og å bistå politiet i etterforskningen. I løpet av få dager vil de overlevere en rapport til politiet.

— Det er en alvorlig ulykke når et så stort stillas ramler. Her kunne det også fort skjedd ulykker med tredjepersoner. De burde kanskje ha sperret av området, og tatt høyde for at dette kunne skje. Vi skal nå se på hva som er gjort og hva som ikke er gjort, sier Nerheim.

— Her er det sannsynligvis gjort noe som er i strid med arbeidsbestemmelsene, sier operasjonsleder Toralf Jørgensen ved Agder politidistrikt.

Det er det svenske firmaet Balco som er hovedentreprenør på terrassene.

Hørte smellet

Arbeiderne stod og jobbet en annen plass på stillaset da ulykken skjedde. De så det ikke, men hørte braket.

— Jeg hørte et stort smell, og så at stillaset lå på bakken. Jeg har aldri vært med på noe sånt tidligere, jeg har jobbet i bransjen i tre år, sier Conny Sahlen, en av de svenske arbeiderne.

— Hadde stillaset tippet rett bakover, hadde han (mannen som ble skadet, red. anm.) vært død, sier Anders Elofsson, en annen arbeider.

Mannen som falt ned, stod helt på toppen av stillaset da han ramlet ned, og arbeidet med den siste av nesten 200 balkonger i boligområdet da ulykken skjedde. Stillaset var cirka 15 meter høyt.

— Hvordan synes dere det er å arbeide videre her etter ulykken?

— Vi er ikke bekymret, sier de to.