MANDAL: — Jeg mener det må være mulig å undersøke nærmere etter både herretøy og ekstra tannbørste i de tilfellene der det er mistanke om at en kvinne og mann bor sammen mens de egentlig er separert. Det må finnes en smidig måte å få dette til på, sier Åse Schmidt. Hun lover at dette skal bli et politisk tema.

Frps stortingsrepresentant fra Vest-Agder reagerer kraftig på at ingen reagerte da tre mødre fødte 12 barn på 10 år og beholdt status som fraseparerte enslige forsørgere.

— Dette er helt vilt. De som sitter som saksbehandlere må kunne bruke «haue» og sunn fornuft når det ene barnet etter det andre kommer. Ved ikke å reagere, er jo saksbehandler nesten med på å tilrettelegge og legitimere en straffbar handling, sier Schmidt.

Kaffen i halsen

— Saksbehandlerne sitter der og forvalter fellesskapets penger. Det er viktig at de som har krav på stønad får det, og ikke de andre. Det undergraver systemet som er bygget på tillit, legger hun til.

Hun beskriver at hun satte kaffen i halsen på morgenkvisten i går da hun leste Fædrelandsvennens sak om mødrene som har svindlet for 2,4 millioner i ulike stønader som enslige forsørgere.

— Vi snakker ifølge politiets opplysninger om at dette har skjedd over 10 år før det ble avdekket. Jeg forstår ikke at en slik ukultur kan fortsette år etter år uten at det blir avdekket, sier Schmidt.

Til Stortinget

— Saksbehandlere har en plikt til å opplyse om brudd og uregelmessigheter. Det har tydeligvis ikke skjedd i disse tre tilfellene i Kristiansand. Jeg vil ta med opplysningene tilbake til Stortinget over påske.

— Vi er nødt til å se nærmere på håndhevingen av regelverket og om det ikke er noen tverrfaglig kontakt for å avdekke slik svindel, sier Schmidt.

  • Målet må være at vi forhindrer at noe slikt kan skje igjen, sier hun.

Et sentralt spørsmål i denne saken er hvor lenge folk kan leve i separasjon og hvordan kontrollrutinene er.

— Jeg reagerer på uttalelsene til Per Lund i NAV Vest-Agder. Han svarer at de forvalter reglene som politikerne har vedtatt. Ja, men de reglene som er der, er til for å overholdes. Det er også en klar oppgave som forvaltningen har, slår Schmidt fast.

Ransake ved mistanke

Hun forteller at de som er separert hvert år må levere inn et skjema som bekrefter at de er enslige og ikke lever sammen med barnefar.

— Det er viktig at media løfter slike saker ut i offentligheten. Da kan vi som politikere ta tak i dem, sier en påskeferierende (i Mandal!) stortingspolitiker.