KRISTIANSAND: Tallet er det det lederen av firmaet Trygg Hjemme AS som har beregnet. Firmaet driver oppsøkende virksomhet på eldresentre, i foreninger og liknende, og samlet for to år siden systematisk inn opplysninger om svart eldreomsorg i Kristiansand da de etablerte seg.

— Vi fant at omtrent 15 prosent av eldre over 75 år brukte en eller annen form for hjelp utenom det offentlige ca. fire timer i uken, forteller Toril Bø hler.

Ettersom det var ca. 7500 mennesker over 75 år i Kristiansand, regnet Bøhler ut at de til sammen kjøper tjenester tilsvarende 18.000 timer i måneden, tilsvarende ca. 100 fulle årsverk.

— Det finnes et stort omfang av hjelp som ikke er registrert, slår Bøhler fast.

Gjengangerne som yter svart hjemmehjelp og omsorgsoppgaver til gamle er damer i 50- og 60-årene. Prisen er mellom 100 og 150 kroner timen.

Kvinnene utfører renhold og praktisk hjelp i huset, steller tøy, handler, går i banken, følger til lege, tannlege, hjelper med personlig hygiene, går tur og er til hygge.

— Når vi spør eldre om de betaler svart, sier de «nei, dette er bare en som hjelper meg litt». Det ser ikke ut som at eldre oppfatter slik hjelp som noe som bør beskattes, sier Bøhler.

Hun kjenner ett tilfelle der en kvinne har hatt trekvart jobb i 15 år med svart eldreomsorg i en familie.

— Men vi ser det ikke som vår oppgave å røpe noen, sier Bøhler.

Også ansatte i Trygg Hjemme blir fra tid til annen spurt av sine kunder om de kan ta i mot svart betaling.

— Men det gjør vi selvfølgelig ikke, for vi driver seriøst og skikkelig, sier Bøhler.

Dermed hender det at noen av firmaets kunder finner andre mennesker til å ta arbeidsoppgaver som ikke krever helsefaglig kompetanse som svart arbeid i tillegg til hjelpen de får fra Trygg Hjemme.

Bøhler kjenner ikke til om det er utført tilsvarende registrering av svart eldreomsorg andre steder i landet.