KRISTIANSAND: Slåsskjempene fra Kristiansand, som har sitt utspring i et miljø kalt «Christianssand Herreekvipasje», teller ifølge politiet mellom 30 og 40 personer. Gruppen betegnes som den tredje største i Norge, og bare casuals-miljøene rundt Brann og Vålerenga regnes som større.

Etter det fvn.no kjenner til, er den harde kjernen i casuals-miljøet i Kristiansand i slutten av 20-årene. Det siste året er flere yngre personer mellom 18 og 20 år rekruttert.

— Miljøet vokser

— Vi vet at gruppen i Kristiansand er voksende, noe miljøene i Bergen og Oslo også er, sier Geir Ellefsen, etterretningssjef ved Majorstua politistasjon i Oslo, til fvn.no.

Ellefsen er en av landets største eksperter på casuals. Han brukes av Politidirektoratet til å holde foredrag om casuals for politiet over hele landet og overfor klubbene. I vår var han i Kristiansand for å informere om miljøene.

— Mitt inntrykk er at politiet i Kristiansand jobber målbevisst mot miljøet og har kartlagt dem bra. De tar dette alvorlig, sier Ellefsen.

— Vi føler at vi har god kontroll på miljøet i Kristiansand, og har en oversikt over hvem de er, sier Reidar Vang, leder for ordensseksjonen ved Kristiansand politistasjon.

Minst fire slåsskamper Til tross for dette, har casuals fra Kristiansand vært innblandet i minst fire slåsskamper tidligere i år. Den første fant etter det fvn.no kjenner til sted ved brannstasjonen i forbindelse med åpningskampen på Sør Arena mot Viking.

Før kampen mot Vålerenga i vår, klarte politiet å forhindre en avtalt slåsskamp i Baneheia. Senere på kvelden barket imidlertid casuals sammen på jernbanestasjonen, da Vålerenga-supportere skulle ta toget hjem.

En snau måned senere så casuals fra Hamar sitt snitt til et oppgjør med kristiansanderne da HamKam skulle spille borte mot Mandalskameratene. Det endte i en slåsskamp i Wergelandsparken i Kristiansand.

Også under borteoppgjøret mot Viking i juli ble det slåsskamp, denne gangen i Stavanger sentrum.

Og på søndag klarte casuals fra Kristiansand og Bergen å gjemme seg bort fra politiet da de møttes til slåsskamp på en fotballbane ved Vågsbygd videregående skole før kampen mellom Start og Brann. Fortsatt har ikke politiet kommet i kontakt med verken vitner eller fornærmede etter slåsskampen.

Mer voldelig

— Politiet i Kristiansand kan ikke klandres for det som skjedde. Problemet er at casuals bruker mobiltelefonene aktivt for å avtale slåsskampene. De avtales bare kort tid før de finner sted, sier politiførstebetjent Ellefsen.

Miljøet har etter det fvn.no kjenner til bestått i flere år, men skal de siste to årene ha blitt mer voldelig.

— Miljøet er sammensatt, og det har vært litt utskiftninger, sier Reidar Vang, som medgir at det utveksles informasjon mellom politidistriktene for å få bukt med det som betegnes som et stadig voksende problem.

— Har dere en liste over de aktuelle personene?

— Det vil jeg ikke kommentere.

Mange av personene er i fast jobb, mens flere av dem er studenter. De er inspirert av kulturen rundt engelske klubber, og har en sterk gjengmentalitet. Etter det fvn.no kjenner til, betyr byen like mye for dem som klubben. Flere av dem som deltok i slåsskampen i Vågsbygd, skulle ikke på kampen på Sør Arena.