AUDENDAL: – Jeg tror aldri jeg har følt meg så hjelpeløs noen gang. Jeg er jo ingen lege, sier Åse Handeland, som er legesekretær ved Byremo legesenter, til Lindesnes avis.

Onsdag mellom klokken åtte og halv ti stod legekontoret uten strøm, telefondekning, mobilnett og helsenett. Da en pasient trengte ambulanse, måtte lege Hilde Klungsøyr kjøre et par kilometer nedover mot Konsmo før hun fikk mobildekning. Først da fikk hun kontakt med ambulansen.

– Det var en pasient med tung pust, og hvis ikke pasienten får rett medisinering kan det stå om livet, sier Handeland.

Legesekretæren satt da alene igjen på jobb — uten mulighet til å ta affære hvis noe skulle skjedd. Det gjorde det imidlertid ikke.

Legesenteret har tidligere hatt problemer med at mobilnettet har vært ute av drift i lange perioder.

– Men det er første gang på de fem årene jeg har jobbet her at alt har forsvunnet, sier sekretæren.

Årsaken til strømbruddet er trolig at to kabler ble kuttet av i forbindelse med gravearbeider. Men selv om dette antakelig forårsaket strømbruddet og dermed også at mobilsenderne falt ut, er det uklart hvordan helsenettet på VHF kunne forsvinne.

– De må ha brukt det feil. Hvis det var en feil på helsenettet skulle vi øyeblikkelig fått beskjed gjennom automatisk varsling, sier ingeniør Harald Ulleberg i EL-Com Sør, som har ansvaret for helsenettet, til avisen.