Kvinnen kjørte pirattaxi og 29 åringen var passasjer. På vei hjem oppførte han seg først hyggelig, men så endret han karakter til å bli et slags monster. Først forsøkte han å dra ned setet foran. Da han ikke klarte dette, dro han henne etter håret ut av bilen. Han uttalte: ”Hold kjeft dersom du ønsker å leve”, eller lignende. Tiltalte forsøkte forgjeves å ta bilnøklene ut av tenningen, heter det i rettens beskrivelse av opptakten til voldtekten.

”Han truet fornærmede med å holde kniven mot strupen. Han dro henne etter håret inn i skogen der han tvang henne ned på knærne. Med kniven mot halsen tvang han henne til voldtekt. Han truet med å drepe henne og uttalte bl.a. at det ville ta lang tid før noen ville finne liket. Det var kort vei til sjøen. Da hun ba ham om å ta hensyn til at hun hadde et barn hjemme, hvilket ikke var tilfelle, ble han ytterligere rasende. Han ga uttrykk for at slike som henne ikke fortjente å leve. Deretter kastet han henne i bakken, rev av henne benklærne og voldtok henne mens han fortsatt holdt kniven mot halsen. Hun turde ikke å gjøre motstand. Han truet med å voldta henne, etter at hun var drept. Han slo henne også flere ganger i bakhodet. Hun dyttet til ham og klarte å stikke av. Klærne lå igjen og hun løp naken til bilen. Tiltalte kommer etter, men han ”tryner” idet han snublet i buksene han hadde rundt knærne i. Det var bløtt og sølete. Nøklene stod fortsatt i bilen og hun kjørte bort før tiltalte rakk frem” heter det i dommen.

Kvinnen oppga første gang feil tidspunkt for hendelsen, noe som ga tiltalte alibi. Hun gjenkjente ham heller ikke på fotokonfrontasjon. Da de andre voldtektene dukket opp ble etterforskningen av denne saken gjenopptatt.

Negativ utvikling

Aust-Agder tingrett registrerer at voldens grovhet for tiltalte utviklet seg i negativ regning.

— Retten legger også vekt på tiltaltes modus. Han er tidligere dømt for vold og trusler med kniv. Denne saken bekrefter at han har et spesielt forhold til seksualitet. En gang skulle han passe på søsteren til en samboer. Hun hadde nettopp vært utsatt for voldtekt. Han gjorde seksuelle tilnærmelser mot denne jenta. Ved voldsutøvelsen mot en annen samboer truet han med kniv. Voldtekten mot pirattaxisjåføren fant sted mens han fortsatt var samboer med en kvinne har senere voldtok. Han var fortsatt samboer da voldshandlingene mot 2 menn 8. april og en kvinne 11. juni 2001 fant sted. Voldtekten mot samboer nummer en fant sted mens han var inne i sitt andre samboerforhold. Voldtekten overfor 18 åringen skjedde mens han var samboer med guttens søster. Det at han var etablert i et forhold var intet hinder for å utøve vold. Imidlertid har han ikke vært involvert i overfallsvoldtekt. Dette utelukker imidlertid ikke tiltalte som gjerningsmann. Voldens grovhet utviklet seg over tid i en for ham negativ retning, mener tingretten.

Straffeutmålingen

Retten bemerker i sine premisser for straffeutmålingen at tiltalte tidligere er domfelt 3 ganger for vold, legemskrenkelser og trusler overfor to kvinner og en mann Han er bøtlagt for overtredelse av våpenloven ved å bære en avsagd hagle uten våpenkort. I to av domfellelsene forekommer bruk av kniv.

Retten er kommet til at voldtekten beskrevet under tiltalebeslutningens mot pirattaxisjåføren er særlig grusom og krenkende. Her forekommer trussel om å drepe i kombinasjon voldtektene, mens tiltalte holdt en kniv mot fornærmedes strupe. Det finnes knapt flere ydmykende krenkelser en forsvarsløs kvinne kan utsettes for ved gjennomføringen av en voldtekt. - I et annet tilfelle av voldtekt har han truet med kniv forut for voldtekten. Ved voldtektsforsøket mot gutten truet han med å slå ham i hjel, dersom han skrek. Han brøt et tillitsforhold. Han var samboer med fornærmedes søster og hadde gjennom henne et nært vennskapsforhold til lillebroren. Han reduserte fornærmedes forsvarsevne ved å skjenke alkohol og true ham til å røke hasjis. I tillegg benyttet han håndjern. Fornærmede var bare knapt 16 år da den første overtredelsen fant sted og18 år ved fullbyrdet voldtekt. Samtlige fornærmede har fått psykiske skader. Tiltalte har ved sine handlinger dokumentert total mangel av respekt for andre mennesker.

Dersom han hadde fullbyrdet trusselen om å drepe, ville fengselsstraffen ha blitt minst 18 år.

Skadevirkninger

I tillegg til dette kommer vedvarende vold, legemsfornærmelser med karakter av mishandling, mot tidligere samboere.

Ved straffutmålingen legger retten vekt på at volds- og seksualforbrytelser utgjør et særlig trekk ved saken. I de innledende fasene var han hyggelig og sympatisk mot de fornærmede. Tiltalte var i begynnelsen var hyggelig under bilturen med pirattaxisjåføren. Forholdet til samboerne var hyggelig i begynnelsen. Likeledes var han hyggelig med og opparbeidet seg tillit hos broren til den ene samboeren. Bruk av kniv kombinert med trusler er også en del av det kriminelle bildet, heter det blant annet.

— Retten har lagt vekt på at de fornærmede som følge av overgrepene er blitt påført betydelige psykiske skadevirkninger. Selv om det skulle ha forekommet psykiske problemer fra tiden forut for voldtektene, er det ikke ukjent at det ved voldtekter av det slag denne saken omhandler, vanligvis medfører psykiske problemer. Det er nettopp en av de sider ved denne type forbrytelser som gjør at straffen blir utmålt strengt. Når straffenivået de senere år er hevet, skyldes dette ikke minst bevisstheten omkring de psykiske ettervirkninger som slike overgrep gir fornærmede.

Gjentakelsesfare

Under forutsetningen av at tiltalte blir funnet skyldig, anslår de sakkyndige ifølge dommen fra tingretten risikoen for at han vil begå nye voldshandlinger (inkludert seksuell vold) som høy, og da høyere enn den statistiske/generelle risikoen for tilbakefall hos den ”gjennomsnittlige” tidligere straffedømte voldsforbryter. Likeledes anser de at risikoen er høy for både gjentatte verbale trusler, fysiske overgrep som slag og spark, samt bruk av våpen – med kniv som det mest sannsynlige våpen. Truslene vil trolig inkludere troverdige trusler om drap av offeret, og anses å være reell for alvorlig skade på offerets liv og helse. Det er også grunnlag for å anta at mulige fremtidige ofre kan inkludere både tilfeldige, ukjente personer og bekjente, inkludert ”familiemedlemmer”. Fremtidige partnere må antas å ville utgjøre en særskilt høy risikogruppe med hensyn til risiko for å bli utsatt for fremtidige verbale trusler og for bruk av fysisk vold, men de vil ikke nødvendigvis av den grunn være den gruppe som har størst risiko for å få alvorlig skade på liv og helse, skriver Aust-Agder tingrett.