Les hele anmeldelsen her.

BYGLAND: — Denne aksjonen er klart lovstridig. Det finnes ingen hjemmel i loven for å avlive friske katter, enten de er eide eller hjemløse, skriver dyrevernsforeningen NOAH i en pressemelding.

Tirsdag kunne Fædrelandsvennen fortelle at kommunelegen i Bygland, Vidar Toreid, drev en avlivingsaksjon av alle hjemløse katter i kommunen. Aksjonen ble startet 13.oktober og siden den gang har cirka 15 katter blitt avlivet.

- Ikke ulovlig

Men kommunelegen kan ikke se at hans avlivingsaksjon er ulovlig.

— Det ville vært ulovlig hvis jeg ikke hadde gjort noe med dette. Helselovgivningen står over dyrevernloven. Enten det er rotter eller katter som lager hygieniske problemer, så må en gripe fatt i det, sier kommunelegen til fvn.no.

— Det har blitt stadig flere villkatter på Byglandsfjord. For å bli kvitt problemet har vi derfor gjennomført denne innsamlingen. Innsamlingen og avlivingen har blitt gjennomført av voksne, ansvarlige personer fra Byglandsfjord. Selv har jeg vært til stede én eller to ganger i uken for å forsikre meg om at ingen huskatter blir avlivet, sier Toreid.

NOAH har anmeldt Toreid for brudd på dyrevernlovens paragraf 6, der det heter at avliving av dyr man treffer på bare kan skje når dyret er så sykt, skadet eller hjelpesløst at det ikke kan bli bra igjen, og når avliving er nødvendig for å hindre mer lidelser for dyret.

— I stedet for å gjøre som kommunelege Toreid og avlive katter lovstridig, må reaksjonene rettes mot det uansvarlige katteholdet, blant annet ved å anmelde katteeiere som bryter loven ved å unnlate å ta vare på kattene sine, sier Siri Martinsen i NOAH.

Bruk- og kast mentalitet

— Avliving er ingen løsning. Det virker sterkt negativt holdningsskapende. Man må få bukt med den bruk- og kast mentaliteten som råder overfor katter og ta selve årsaken til hjemløshetsproblematikken ved roten, tilføyer hun.

— Det er akkurat det vi har gjort nå. Noen av kattene har privatpersoner sagt at de vil ta seg av, og de kattene som er avlivet er det ingen som vil savne, sier kommunelegen.